Artikel top billede

Derfor må danskerne fortsat se langt efter Microsofts Cortana - kommer ikke til Danmark foreløbigt

Microsoft inkorporerer i stigende grad sin digitale assistent, Cortana, i Windows 10, men det kommer ikke danske brugere til gode, da Cortana ikke forstår dansk. Og heller ikke kommer til det inden for den næste lange tid. Det er der en særlig grund til.

Microsofts topchef Satya Nadella satser alt på, at digitale assistenter og automatiserede programmer, såkaldte bots, bliver det næste store teknologiske skridt.

Det vil føre tilstore investeringer i bot-frameworks til udviklere og i forbedringer til den digitale assistent, Cortana.

Men selvom Cortana får flere evner og en dybere integration i Windows 10, så kan danskerne ikke udnytte assistentens potentiale.

Cortana - ofte omtalt med et kvindeligt køn - forstår ikke dansk, og kan derfor ikke aktiveres i den danske version af Windows 10 eller på Windows-telefoner.

For lille et land

Forklaringen har været mange, men alle uofficielle: Danmark er et lille land med et sprog, der bruges af relativt få og er samtidig et svært sprog at lære computere på grund af vores mange stumme lyde og ulogiske regler.

Hertil kommer, at Bing, Microsofts søgetjeneste, stadig er i betaform i Danmark og derfor ikke kan søge for Cortana.

Argumenterne har dog været vage, da konkurrerende og lignende tjenester såsom Apples Siri og Googles Google Now allerede forstår dansk.

Men ved årets store udviklermesse for Microsoftudviklere, Build, fik vi endelig en forklaring. Og den ligger i god tråd med Microsofts tiltro til, at digitale assistenter er fremtiden.

"Skal blive perfekt før vi ekspanderer"

Ved Build offentliggjorde Microsoft, at Cortana nu fungerer i 13 lande verden over. Det er primært lande, hvor der tales engelsk, spansk, fransk og portugisisk.

Så da en hollandsk journalist spurgte, hvorfor Cortana ikke taler hans modersmål, var der mange andre journalister, der tænkte på præcis det samme spørgsmål.

Spørgsmålet gik til Cortana-programmør Marc Ash, som svarede mange journalister på én gang.

"Svaret kan virke forventeligt og instrueret, men der er en god grund. Lige nu fungerer Cortana i 13 forskellige lande, hvor programmet udfører opgaver og langsomt lærer og bliver bedre. Selv om vi meget gerne ville udfolde Cortanas evner til mange flere lande, så skal Cortana først blive perfekt på de 13  markeder, inden en ekspansion giver mening," forklarede Marc Ash.

"Derudover ligger der selvfølgelig en prioritering i, hvilke lande og markeder, vi vælger. De største markeder vælger vi selvfølgelig først, men Cortana er en stor del af Windows 10's økosystem, så vi har store planer med Cortana," tilføjer Marc Ash.

Vil ramme rigtigt denne gang
Microsoft beskrev ved Build en fremtid, hvor vi i højere grad skal kommunikere med digitale bots, og Cortana spiller en stor rolle i netop den plan, hvad end det er igennem Skype, i Windows 10, HoloLens eller Windows Phones - eller for den sags skyld iOS- og Android-telefoner.

Cortana skal nemlig ikke kun være en tjeneste på Windows-enheder, men som Satya Nadella forklarede det på scenen: "Bots bliver de næste apps - og den digitale assistent bliver bindeleddet mellem bruger og firmaers bots."

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Disse små programmer bliver det helt store for os i fremtiden

Derfor virker det heller ikke til at være tomme marketingsfloskler, når Microsoft prioriterer de 13 markeder før ekspansion til for eksempel Skandinavien.

Cortana er så stor en brik i Microsofts puslespil over fremtiden, at der ikke er råd til at fejle på samme måde, som Windows Phones, der aldrig slog igennem.

Læs også: Microsofts Cortana får nye vilde funktioner - og danske Windows-brugere får en endnu længere næse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere