På verdensplan bliver den Facebook-ejede chat-app WhatsApp brugt af mere end en milliard brugere. Og nu er al kommunikation på appen blevet krypteret
Det har WhatsApp netop offentliggjort på virksomhedens blog.
I blogindlægget skriver WhatsApps to stiftere, Jan Koum og Brian Acton, at i den seneste opdatering af appen, der rullede ud tirsdag i denne uge, er alt indhold i appen nu med et trylleslag blevet krypteret.
"Ideen er simpel: Når du sender en besked, er det kun modtagerne af beskeden, der kan læse den. Ingen andre kan læse beskeden. Ingen cyber-kriminelle, ingen hackere og ingen undertrykkende regimer kan få adgang til den," lyder det i blogindlægget.
Selv ikke WhatsApps egne ansatte vil kunne få adgang til materialet, hvilket betyder, at den populære app ikke vil være i stand til at udlevere materialet til myndighederne, hvis den bliver mødt med en traditionel dommerkendelse.
I kølvandet på FBI-sag
Nyheden om at WhatsApps slår kryptering til kommer blot få uger efter, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, og Apple udkæmpede en hård kamp om at få adgang til data på krypterede iPhones.
Her ankede Apple en kendelse fra en lokal domstol, der krævede, at Apple skulle konstruere en særlig udgave af styresystemet iOS, der ville give FBI mulighed for at få adgang til en krypteret telefon, som havde tilhørt en formodet terrorist.
I et interview med det amerikanske tech-magasin Wired medgiver WhatsApp-stifteren Brian Acton da også, at beslutningen om at indføre kryptering næppe vækker jubel hos myndigheder og efterretningstjenester rundt omkring i verden.
"Vi mener at kryptering er med til at gøre verden mere sikker, selvom mange folk hos myndighederne ikke er enige med mig i det," siger Brian Action til Wired.
Her forklarer han også, at kryptering er en fordel for alle, der ønsker at udføre forretninger eller have fortrolige samtaler om personlige emner som eksempelvis deres sundhedstilstand uden at blive udsat for aflytning.
"Du kan endda være en whistleblower uden at skulle bekymre dig," siger han.
Læs også: Derfor er kampen mellem Apple og FBI langt fra slut
Den amerikanske nyhedsstation CNN har tidligere hævdet, at netop WhatsApp har været brugt af terroristerne bag terrorangrebet i Paris sidste efterår, og i den danske podcast "Historien om Lukas" fra Third Ear og Politiken bliver det fortalt, at danske Syriens-krigere ofte kommunikerer via lydfiler, der udveksles via "chat-programmer", som efterretningstjenester har svært ved at få adgang til.
Købt af Facebook for svimlende beløb
WhatsApp blev stiftet i 2009, og i februar 2014 blev appen opkøbt af Facebook for et svimlende beløb på 19 milliarder dollar, hvilket på daværende tidspunkt svarede til knap 100 milliarder kroner.
På daværende tidspunkt havde WhatsApp 450 millioner brugere, og sidenhen har brugertallet rundet en milliard.
Den utrolige historie om manden som Zuckerberg gjorde til mange-milliardær