Microsoft lukker nyt Windows-hul

Microsoft har udsendt endnu en rettelse til Windows, som lukker et alvorligt sikkerhedshul. Angribere kan få kontrol over hele systemet ved at udnytte hullet, men det kan derimod ikke angribes automatisk med en orm.

Microsoft har udsendt sine månedlige sikkerhedsrettelser for maj og med dem lukket endnu et sikkerhedshul.

Det er dog langt fra, hvad verdens største softwareselskab gjorde i april, da selskabet lappede hele 20 forskellige huller i Windows. Flere af dem var kritiske, og det ene er blevet udnyttet af Sasser-ormen og dens efterfølgere til at inficere millioner af pc'er verden over.

Så galt går det ikke med det sikkerhedshul i Windows, som Microsoft nu informerer om og har udsendt en rettelse til. Det kan nemlig ikke udnyttes automatisk af eksempelvis en orm, men kræver, at brugeren selv klikker sig ind på et særligt konstrueret websted.

Microsoft: hullet ikke-kritisk
Af samme grund kategoriserer Microsoft selv rettelsen til hullet som "vigtig" og ikke med den mere alvorlige betegnelse "kritisk". Den kategorisering er alle sikkerhedsselskaber dog ikke enige i, da en angriber kan udnytte hullet til at få fuld kontrol over systemet. Symantec hæfter betegnelsen "høj risiko" på hullet, mens danske CSIS vurderer den potentielle risiko ved hullet til at være "kritisk".

Denne gang er det dog ikke alle Windows-brugere, som behøver at bekymre sig. Hullet berører nemlig ikke ældre versioner af styresystemet, men kun XP og Server 2003, både 32- og 64-bit-versionerne.

Stephen Toulouse, der leder Microsofts Security Response Center, siger til nyhedsbureauet Reuters, at hvis hullet bliver udnyttet, kan angriberen udføre alle de handlinger, som brugeren selv havde kontrol over, på Windows.

Fejl i Windows Help

Fejlen ligger i Windows Help and Support Center, som håndterer informationer fra internetadresser (URL'er) på en usikker måde. For at udnytte hullet skal angriberen først lukke brugeren ind på et websted, som indeholder særlig information til Windows Help and Support Center. Dernæst skal brugeren også lokkes til at foretage andre handlinger, inden angriberen kan tage kontrol over systemet, skriver IDG News Service.

Microsofts rettelse lukker ikke bare det hul, men lukker også af for at par funktioner, som ifølge softwareselskabet kunne udnyttes til ondsindede formål. Microsoft specificerer ikke, hvordan det skulle ske.

For det første lukker rettelsen for en funktion i Windows XP, som giver brugeren mulighed for at opgradere en dvd-decoder. For det andet lukker rettelsen for en funktion i Help and Support Center, som i nogle tilfælde beder brugeren om at sende information om deres nye hardware, når styresystemets installationsguide kører, efter ny hardware er sluttet til pc'en.

Relevant link

Microsofts information om sikkerhedshullet og rettelsen på dansk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere