Artikel top billede

Stormløb mod it-uddannelser: Nu vil de unge kode

En særlig type uddannelse er populær blandt de unge, der netop har indsendt de såkaldte kvote 2-ansøgninger.

Software-udvikling og web-udvikling er i høj kurs blandt de mange danskere, der næste år skal begynde på en uddannelse.

Det viser tal fra de såkaldte kvote 2-ansøgninger, der gør det muligt for studerende at søge optagelse på baggrund af andre kvalifikationer end alene karaktergennemsnittet.

IT-Universitetet i København tilbyder i øjeblikket tre bachelor-uddannelser, hvor der er optag via kvote 2. 

Her er det især uddannelsen i softwareudvikling, der har oplevet en massiv fremgang i ansøgertallet fra 110 ansøgere i 2015 til 175 i 2016. En stigning på 62,9 procent.

Camilla Rosengaard, kommunikationschef på IT-Universitet, vurderer at en stor del af fremgangen skyldes, at ansøgerne er blevet bevidste om at uddannelsen ikke er forbeholdt studerende, der i forvejen er erfarne "kodere".

"Vi lægger stor vægt på at oplyse om, at uddannelsen i softwareudvikling ikke forudsætter, at du i forvejen kan programmere. Er du i god til matematik, vil du typisk ikke have nogen problemer med at klare dig på uddannelsen," siger hun.

Erhvervslivet vil have software-udviklere

En anden væsentlig årsag til den kraftige stigning i ansøgertallet er formodentligt, at software-udvikling er en ekstremt efterspurgt kompetence blandt arbejdsgiverne.

Computerworld fortalte for nylig, at der er en særdels stor efterspørgsel efter softwareudviklere i erhvervslivet, og ifølge Camilla Rosengaard er ledighedsprocenten blandt software-udviklere derfor også næsten lig nul.

Det er noget, som der ifølge Camilla Rosengaard bliver lagt stor vægt på blandt de kommende studerende.

"Vi oplever, at de unge er meget grundige i deres søgen efter den rette uddannelse for dem. De er især optaget af adgangskravene og af jobmulighederne efterfølgende," siger hun.

Udover software-udvikling så har uddannelsen i global business informatics også oplevet en fremgang. Sidste år var der 183 ansøgere, mens tallet i år er steget til 243.

Den eneste uddannelsen på ITU, der har oplevet en tilbagegang i ansøgertallet er uddannelsen i "digitale medier og design". Her er ansøgertallet faldet fra 157 i 2015 til til 151 i år.

De unge vælger klogt

På Københavns Erhvervsakademi, KEA, oplever de samme udvikling, som hos IT-Universitetet.

Her fortæller Mille Østerlund, der er chef for it-uddannelsen på KEA, at de fremtidige beskæftigelses-muligheder ser ud til at spille en helt afgørende rolle de unges valg.

"De unge vælger virkelig, virkelig klogt. De ved, hvilke uddannelser, de skal vælge, hvis de ønsker at have gode beskæftigelsesmuligheder," siger hun til Computerworld.

Den uddannelse hos KEA, der har oplevet den største procentvise stigning i ansøgertallet er uddannelsen PBA Økonomi & Informationsteknolog, der har oplevet en stigning i ansøgertallet fra 12 til 25 ansøgere. 

Den store efterspørgsel betyder ifølge Mille Østerlund, at KEA har besluttet at øge optaget på uddannelsen i Økonomi & Informationsteknologi markant.
"Derfor vil der til sommer være 120 ledige studiepladser på uddanelsen, og vi regner med rigtig mange kvote 1-ansøgninger," siger hun.

De to andre uddannelser, der har oplevet den største fremgang er bachelor-uddannelsen i web-udvikling samt datamatiker-uddannelsen. De to uddannelsen har oplevet en fremgang på henholdsvis 73,9 procent og 34,2 procent.

"Det vi kan se på beskæftigelsestallene, og det vi hører fra de virksomheder, som vi samarbejder med, er at der er en stor efterspørgsel efter udviklere. Det gælder datamatikere samt web-udviklere og software-udviklere, og det viser samtidig, at du ikke behøver at have kandidatuddannelse for at få job i it-branchen," siger Mille Østerlund.

Tilbagegang for multimedie-design

Det er dog ikke alle KEA's uddannelser, der oplever fremgang.

KEA's mest søgte uddannelsen "Multimediedesign og kommunikation" har oplevet en tilbagegang op 8,5 procent fra 176 ansøgere i 2015 til 161 ansøgere 2016.

Ifølge Mille Østerlund skyldes det formodentligt, at multimediedesignere gennem de seneste år har været plaget af dårligere beskæftigelses-muligheder.

"Beskæftigelsesprocenten er dog stigende igen, men det har tilsyneladende endnu ikke nået at manifestere sig i ansøgertallet," siger Mille Østerlund.

Hun forklarer, at den forbedrede beskæftigelse blandt mulitmediedesignere blandt andet skyldes, at uddannelsen er blevet omlagt, så der er et stigende fokus på digitale kompetencer som eksempelvis udvikling af 3D-animationer og interaktive videoer.

Læs også: 
Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet  

Undersøgelse: It-folk med denne længerevarende it-uddannelse ramt af tårnhøj arbejdsløshed

Her får man den højeste løn i den danske it-branche




IT-JOB

Finanstilsynet

Projektleder

Strandmøllen A/S

IT-driftsmedarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Sr. Test Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere