Danmark er et lille land, men det skal ikke afholde os fra at forsøge at skabe noget stort som it-folk, også på globalt plan.
Det er der heldigvis rigtig mange danskere, der forsøger - og en del af dem har også succes med det.
Vi skriver ofte om de danske succeshistorier, når it-virksomheder bliver solgt, eller når millionerne vælter ind på bundlinjen, fordi der så findes meget konkrete beviser på, at der rent faktisk er tale om en succes.
Men eksemplerne på it-danskere med succes i udlandet rækker langt videre end det.
Der findes ikke én opskrift på en god it-karriere, og det at have succes på den store it-scene kan komme til udtryk på mange forskellige måneder. Det handler langt fra kun om, hvor mange penge der er på spil.
Computerworld har i de seneste måneder bragt en række interviews med it-danskere, der har stor succes i udlandet. Både som iværksættere og som ansatte i internationale it-virksomheder.
Succeshistorierne er interessante i sig selv, men de kan også bruges til at give andre - måske dig - inspiration til, hvordan man kan få succes med it-karrieren i udlandet.
Herunder er tre vigtige ting, du kan lære af nogle af de it-danskere, der har stor succes i udlandet:
1) Find ud af hvad du brænder for - og bliv den bedste
Det første, vi har valgt at fremhæve, er det faktum, at man ofte kommer længst, når man arbejder med noget, man brænder for.
Succes handler grundlæggende om at have viljen og evnen til at dygtiggøre sig, og det forudsætter som regel, at det er noget, ens hjerte banker for.
Og så skader det aldrig at have store ambitioner på egne vegne Eksempelvis fortæller danske David Heinemeier Hansson, der står bag Ruby on Rails og samtidig kører Le Mans-racerløb:
"Der er mennesker, der bare gerne vil være ligeså gode som dem, der er i deres lokalområde - på den lokale racerbane eller i den lille progammeringsklub i København. Jeg har lidt en tendens til at se på, hvorfor jeg skulle være dårligere til at programmere eller køre racerbil end nogen som helst andre i verden?"
"Hvis jeg bruger den samme tid og energi og investerer det i at blive bedre, hvorfor skulle jeg så ikke være ligeså god som den bedste i Spanien eller i USA?" har David Heinemeier Hansson forklaret.
Læs også: Danske David Hansson skabte Ruby on Rails: Derfor blev det et globalt megahit
Samtidig lagde han i interviewet vægt på, at han har valgt at arbejde med nogle projekter, som handler om andet og mere end penge for ham:
"Hele årsagen til, at jeg var interesseret i Ruby on Rails, var, at jeg selv skulle bruge det til at bygge noget. Jeg byggede det, fordi jeg gerne ville have det."
"Som konsekvens af det kommer så, at der er en masse andre, som har de samme tanker og prioriteter. Men succesen var, at jeg kiggede indad, og at jeg kiggede på, hvordan mine prioriteter var anderledes i forhold til, hvordan de fleste på det tidspunkt praktiserede det at lave webapplikationer."
Læs også: Dansk algoritme-ekspert udlever drømmen i Florida: Har gang i tre virksomheder på én gang
Lidt samme historie har en anden it-dansker med succes udlandet, nemlig algoritme-eksperten Morten Middelfart:
"Jeg har programmeret computere, lige siden jeg var 12 år gammel, og jeg havde mit første professionelle arbejde som programmør som 14-årig. Jeg har altid været fascineret af kunstig intelligens - helt tilbage fra barnsben af," forklarer Morten Middelfart.
"Jeg vægter aller mest, at jeg har lov til at lave det, der passer mig - det, jeg synes, er mest spændende," siger Morten Middelfart blandt andet i interviewet.
2) Udnyt din viden og dine idéer i en global sammenhæng
Hvis man vil gå efter at få succes i USA, Kina eller et helt tredje sted ude i verden, bliver man nødt til at overveje, om det nødvendigvis er lettest at nå det mål fra et kontor i Danmark?
Morten Middelfart valgte for fem-seks år siden at søge mod USA, selvom hans arbejde med kunstig intelligens i princippet kan klares over nettet og dermed fra mange forskellige steder i verden.
"At erobre USA fra Danmark virker meget sjældent. Du skal over og være her, og jeg tror også, at du skal fri at sådan nogle danskerkolonier," forklarer Morten Middelfart.
"Hvis du vil være iværksætter i USA, tror jeg, at du er nødt til at indlejre dig. Når du forsøger at erobre USA fra Danmark, kommer du aldrig helt derhen."
"Det, der karakteriserer USA, er en enorm interesse for at bruge de nyeste teknologier. Og så er det hastighed: Fra at vi skabte Lumina Analytics (et af selskaberne, red.), til det har skrevet den første faktura, er der gået seks måneder."
Læs også: "Se at komme i gang med at skrive nogle regninger. Det er sådan noget, USA forstår"
Morten Middelfart glæder sig i øvrigt over, at det i dag er lettere end nogensinde at starte op som it-værksætter, fordi man via cloud-services relativt hurtigt kan komme i gang.
Hvis man eller har den rigtige idé og de rigtige kompetencer:
"Det er en fantastisk verden. Du kan få global impact med en håndfuld medarbejdere, hvis det er de rigtige," lyder det fra Morten Middelfart.
David Heinemeier Hansson bosatte sig i Chicago i USA i 2005. I dag er han partner i den amerikanske softwarevirksomhed Basecamp og fortsat mr. Ruby on Rails. Samtidig er han medforfatter på flere bøger. Heriblandt har bogen Rework rundet 300.000 solgte eksemplarer og er oversat til 18 sprog.
Han henvender sig som udgangspunkt til et globalt publikum - hvilket nok også er en af forklaringerne på, at han har 161.000 followers på Twitter og har kunnet skrive de globale bestseller-bøger
Læs også: Dansker helt til tops internationalt: Nu giver hans budskaber genklang i hele it-verdenen
En tredje dansker, vi har interviewet om det at få succes i udlandet, er Peter Søndergaard, Gartners globale research-chef.
Han optræder ofte som keynote-taler på internationale konferencer og i internationale finans- og teknologimedier.
Peter Søndergaard har blandt andet fortalt, at hans sprog nok ikke har været helt uvæsentligt for at nå dertil:
"Jeg levede en del af min ungdom i udlandet, fordi min far var i militæret. Så jeg flyttede en del i mine yngre år - og det er også der, at den rent sprogmæssige fordel er kommet fra," forklarede Peter Søndergaard til Computerworld.
Samtidig kunne han dog også fortælle, at den internationale topkarriere faktisk blev indledt i København:
"Jeg kom til Gartner meget tidligt, lige efter at Gartner var startet. Af en eller anden årsag blev det første helejede datterselskab af Gartner startet i København i 1987-88, og der startede jeg."
3) Der kan være mange veje til din drømmekarriere
Det bringer os videre til det tredje eksempel på, hvad du kan lære af de danskere, der har fået international succes i it-branchen.
For faktisk viser vores interviews, at der kan være rigtig mange veje til succes.
Tag nu eksempelvis Peter Søndergaard fra Gartner. Han er en 'firmaets mand' og har nu tilbragt 27 år i den samme virksomhed, hvor han har arbejdet sig mod toppen:
"Det er på en måde lidt pinligt at sige, at man har været i et firma så lang tid, især i it-branchen. Men Gartner har været forskellige firmaer undervejs. I de sidste 10 år er vi vokset ekstremt stærkt," lyder det fra Peter Søndergaard.
Læs også: Ukendt dansk iværksætter: "Da det gik vildest til, ansatte vi 650 personer om måneden"
Stefan Bruun, som du for nylig kunne møde her på Computerworld, har forklaret, at han aldrig fik gjort sin uddannelse færdig, men som 22-årig tog flyet til Japan for at blive iværksætter.
"Igennem en ven fik jeg mulighed for at være med i det team, der skulle skabe vækst for internetforretningen Groupon i Kina, og det blev en ret vild oplevelse, Vi var heldige med at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og over en periode på små fem måneder ansatte vi 3.000 nye medarbejdere. Det var som at ride på en bølge af adrenalin, der ikke stoppede igen," fortalte Stefan Bruun til Computerworld.
For Morten Middelfart var vejen til drømmekarrieren en kombination af en dyb interesse for algoritmer og så at tingene udviklede sig hen ad vejen:
"Der sker det for mig, at efter jeg har været officer i militæret, kommer jeg til A.P. Møller og bliver i 1992 involveret i et af danmarkshistoriens største business intelligence-projekter - det vi dengang kaldte data warehousing."
"Der fik jeg idéerne om at lave brugervenlig adgang til data. Det var derfor, jeg startede mit eget firma i 1996, der så blev til teknologien i Targit, da jeg blev købt op," har Morten Middelfart forklaret.
Fortæl gerne i debatten herunder om din egen vej i it-karrieren. Hvordan havnede du, hvor du er nu - og har du et godt råd, du kan give videre til andre?
Læs alle vores interviews med danskere i udlandet:
"Se at komme i gang med at skrive nogle regninger. det er sådan noget, USA forstår."
Dansk algoritme-ekspert udlever drømmen i Florida: Har gang i tre virksomheder på én gang
"Det hele forsvinder. Du går i sort. Din hjerne får en genstart"
Danske David Hansson skabte Ruby on Rails: Derfor blev det et globalt megahit
Dansk top-programmør kører Le Mans: Derfor minder racerløb om programmering
Dansker helt til tops internationalt: Nu giver hans budskaber genklang i hele it-verdenen
It-chefen er under pres - formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?
Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer
Ukendt dansk iværksætter: "Da det gik vildest til, ansatte vi 650 personer om måneden"