Artikel top billede

ITU-studerende rejser til USA på eliteprogram: Han sætter turbo på softwareudvikling

Ph.d-studerende fra IT-Universitetet i København rejser til USA på et eliteforsker-stipendiat for at forske i håndtering af kodegenbrug i forskellige it-produkter. Det vil kunne spare organisationer for betydelige ressourcer - hvis det lykkes.

Den rumænske ph.d-studerende Ștefan Stănciulescu fra IT-Universitetets software-linje er ved at pakke sine kufferter til noget af en drømmerejse.

For om en uges tid drager Ștefan Stănciulescu til det prestigefyldte Carnegie Mellon University i USA, som ligger i byen Pittsburgh, efter han har modtaget EliteForsks rejsestipendium på 200.000 kroner.

Læs mere om Ștefan Stănciulescu her.

Dermed bliver han én ud af 20 forskere, som hvert år modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets rejsestipendier. I dette tilfælde skal pengene veksles til amerikanske dollar.

For i resten af 2016 skal Ștefan Stănciulescu være under vingerne på assistant professor Christian Kästner fra Carnegie Mellon University, der i lighed med den rumænske ph.d-studerende fra det danske it-universitet forsker i software-varianter.

Disse softwarevarianter kunne eksempelvis være Samsungs Galaxy S4-serie, hvor der eksempelvis findes en Mini-telefon, en Zoom-variant med forbedret kamerafunktionalitet og en Normal-version.

"Softwaren til disse forskellige varianter af samme telefon deler det meste af softwaren. Hver variant har også unik software, som eksempelvis gør, at man skal ind i hver variant for at fikse bugs. Min opgave består så i at bygge et smart værktøj til at fikse bugs og udvikle nye features i alle varianter på samme tid," fortæller Ștefan Stănciulescu til Computerworld.

Én kode til at styre det hele

Han forklarer, at der i dag er to generelle metoder til at udvikle variant-software til eksempelvis forskellige versionsnumre af en smartphone.

Den ene tilgang er copy+paste-kode, som lægges ind i en nyere hardware-variant af telefonen, som så samtidig får håndskrevet kodevariationer til håndtering af den nyere hardware.

Den anden tilgang er software produktlinjer med såkaldt 'betinget kompilering', som Ștefan Stănciulescu er interesseret i at udbygge med sit one-tool-to-rule-them-all-tilgang til vedligeholdelse af forskellige software-varianter.

"Det vil helt åbenlyst spare tid og penge for en virksomhed i form af lønninger, hvis de kan opdatere forskellige varianter af et produkt på én gang frem for at skulle ind i hvert eneste produkt og opdatere alle softwarevarianterne," siger Ștefan Stănciulescu.

Rent praktisk sker det ved at uploade telefonsoftwaren til Ștefan Stănciulescus virtuelle platform til kontrol af forskellige software-varianter. Herefter vælges den del af koden, der skal rettes/opdateres, og så sendes rettelser/opdateringer ud til alle telefonerne på én gang.

"Ideen er, at software-værktøjet også skal kunne manipulere kode til den specifikke variant af et softwareprodukt," tilføjer Ștefan Stănciulescu.

Sender det ud som open source

I skrivende stund er Ștefan Stănciulescu i gang med at bygge en prototype af sin virtuelle platform, der kan holde øje med og håndtere variantsoftware smartest muligt.

Han er stødt ind i flere udfordringer omkring måden, som blandt andet C, C++ og Java bliver afviklet på via eksempelvis tredjepartsbiblioteker, men det håber og forventer han at få styr på, når han kommer til USA.

"Lige nu fokuserer jeg på, at min prototype skal virke, og så udbygger jeg den senere og sender den også ud som open source. Jeg har altid tænkt på, at dette er noget, der kan blive brugbart for virksomheder og udviklere," forklarer Ștefan Stănciulescu til Computerworld.

Grundet fokus på funktionalitet har Ștefan Stănciulescu endnu ikke tænkt nærmere i, hvordan hans kontrolsystem til håndtering af forskellige software-varianter en dag skal kunne udvikles til en reel forretningside.

Læs også: 
Posten udnyttes groft i spambølger: Derfor er det så svært at få styr på problemerne

I dette hjørne af it-verdenen regerer kvinderne - i hvert fald lidt endnu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere