Artikel top billede

Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet

Der bliver efterspurgt flere og flere softwareudviklere, men deres lønniveau er faldet. "Jeg tror ikke, at der er nogen fare for, at softwareudviklerne ikke får råd til smør på brødet," lyder det fra IT-Universitetets rektor, Mads Tofte.

Som den eneste faggruppe i den danske it-branche står softwareudviklere i den mærkværdige situation, at efterspørgelsen efter dem stiger samtidig med, at løn-niveauet falder.

Det viser nye tal fra interesseorganisationen IT-Branchen.

Ifølge IT-Branchens tal er lønniveauet for softwareudviklere faldet fra en årsløn på knap 605.000 kroner i 2012 til 565.000 kroner i 2014.

Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen, har ikke umiddelbart en forklaring på lønnedgangen.

"Vi oplever tværtimod, at der er en massiv efterspørgsel efter software-udviklere. De seneste års lønnedgang er formodentligt blot et statistisk udsving. De tal, som vi indtil videre har fået ind fra 2015, tyder på, at lønnen for softwareudviklere igen er på vej op," siger Birgitte Hass til Computerworld.  

Stigende international-konkurrence

Ifølge IT-Branchen er softwareudviklere udsat for en stigende international konkurrence, som blandt andet kommer til udtryk ved øget outsourcing samt at flere internationale softwareudviklere kommer til Danmark for at arbejde.

"Men mit subjektive skøn er, at det ikke har nogen betydning for lønudviklingen, fordi efterspørgslen efter softwareudviklere er så stor. Der er ganske enkelt rigeligt med job," siger Birgitte Haas.

Den formodning bakkes op af en undersøgelse som analyseinstituttet Epinion i 2014 foretog for IT-Branchen.

Den viste, at softwareudvikling er den klart mest efterspurgte kompetence i den danske it-branchen.

Får stadigvæk smør på brødet

Heller ikke hos IT-Universitetet i København, der uddanner softwareudviklere, har man et bud på det faldende lønniveau. 

Her hæfter rektor Mads Tofte sig ved, at lønniveauet stadigvæk er ganske højt for softwareudviklere. 

"Du må gerne citere mig for, at vi ikke har kvaler ved at uddanne folk til et erhverv med en gennemsnitsløn på 565.000 kroner om året. Jeg tror ikke, at der er nogen fare for, at softwareudviklerne ikke får råd til smør på brødet," siger han til Computerworld. 

Ligesom hos IT-Branchen oplever IT-Universitetet, at der er en stigende efterspørgsel efter softwareudviklere. 

Universitetet har netop besluttet at øge optaget på bacheloruddannelsen i softwareudvikling med 50 procent. Således vil der i 2016 blive optaget 135 studerende på uddannelsen mod 89 studerende i 2015.  

Ifølge Mads Tofte skyldes beslutningen om at øge optaget, at der er en stigende efterspørgsel erhvervslivet. 

"Vi oplever en meget stor efterspørgsel fra branchen. Vi får henvendelser fra virksomheder, der er desperate efter få flere softwareudviklere. Det ses også på ledighedstallene for nyuddannede. To år efter de har færdiggjort uddannelse er det kun tre procent af vores kandidater, der er ledige," siger han. 

Ifølge Mads Tofte får universitetets softwareudviklere beskæftigelse i it-branchen såvel som i resten af erhvervslivet, hvor der blandt andet er en stigende efterspørgsel efter softwareudviklere i den finansielle sektor og blandt de store konsulenthuse. 

Læs også:
Her får man den højeste løn i den danske it-branche
 
Se de imponerende tal her: Så vild er væksten i den danske it-branche 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere