Der er udsigt til markant højere datahastigheder på danskernes smartphones i de kommende år.
Det sker ved hjælp af både fremskridt på netværket og de nye smartphones, der rammer markedet.
Især den sidste del ser det nu ud til, at der begynder at ske noget med, idet flere og flere smartphones begynder at understøtte såkaldt carrier aggregation, der bruges til at maksimere hastighederne på teleselskabernes LTE-netværk.
Så vildt er vores dataforbrug
Der er for alvor kommet fut i det mobile bredbånd her i Danmark, hvor stigningen i den samlede mobile datatrafik var på hele 85 procent fra første halvår 2014 til første halvår 2015 ifølge den seneste opgørelse fra Energistyrelsen.
Dermed endte den mobile datatrafik på lidt under 90.000 TB i første halvår 2015. For fem år siden var den samlede mobile datatrafik i Danmark på blot 6.000 TB.
Læs også: Vores data-forbrug på det mobile bredbånd eksploderer: Så voldsomt stiger forbruget
For at kunne understøtte det massive trafik-boom, spenderer operatørerne massive summer på at opgradere deres mobilnetværk.
Det sker blandt andet med såkaldt carrier aggregation, hvor seneste skud på stammen er tredobbelt carrier aggregation, så man kan opnå teoretiske hastigheder på op til 450 Mbps på LTE-nettet.
Hvis forbrugerne skal kunne nyde godt af de hastigheder, kræver det dog, at de nye smartphones også understøtter carrier aggregation.
Nu skriver analysefirmaet ABI Research, at næsten 350 millioner af de smartphones, der blev sendt på markedet sidste år, understøttede LTE carrier aggregation.
Det svarer til 23 procent af alle de smartphones, der blev sendt på markedet sidste år.
ABI Research venter, at det allerede om fire år vil være 61 procent af de smartphones, der sendes på markedet, der understøtter carrier aggregation på LTE-nettet.
Så høje hastigheder understøtter de nye telefoner
Det er ifølge analysefirmaet primært Qualcomm, Samsung og HiSilicon (Huawei), der driver udviklingen med de nye chips.
"Efterhånden som LTE CA markedssegmentet udvikler sig, vil smartphones, der sendes på markedet i 2020, og understøtter LTE CA i kategori 9 og 10 med downlink-hastigheder på op til 450 Mbps repræsentere størstedelen af markedet og have en markedsandel på 35 procent."
"Men smartphones, der understøtter kategori 11 eller højere og dermed er i stand til at understøtte hastigheder på mellem 5 Gbps og 1 Gbps, ventes at få en signifikant markedsandel over de kommende år og har kurs mod at få 21 procent af markedet i 2020," lyder det videre fra ABI Research.
Læs også: Opsigtsvækkende 4G-test hos Telenor og Intel i Danmark: Vil øge hastigheden til 450 Mbit/s
Herhjemme har TDC, Telia, Telenor og 3 alle investeret massive summer i deres 4G/LTE-netværk.
I øjeblikket arbejder flere af dem også med LTE Advanced og såkaldt tredobbelt carrier aggregation, der skal hjælpe med at øge kapaciteten i netværkene yderligere for at kunne følge med datavæksten.
Med tredobbelt carrier aggregation kan man opnå teoretiske hastigheder på op til 450 Mbps. Læs mere om det her her.
Ifølge Energistyrelsen var det i første halvår 2015 46 procent af den samlede mobile datatrafik i Danmark, der kom fra LTE-nettet, mens 54 procent blev leveret af de øvrige mobilnet.
Læs også:
Turbo på mobilnettet: Opnår hæsblæsende 4G-hastighed i nyt forsøg
Vores data-forbrug på det mobile bredbånd eksploderer: Så voldsomt stiger forbruget
Din smartphone elsker WiFi-netværk: Suger mere datatrafik end 4G-nettet
Opsigtsvækkende 4G-test hos Telenor og Intel i Danmark: Vil øge hastigheden til 450 Mbit/s
LTE/4G: Sådan er hastigheden og dækningen hos TDC, Telia, Telenor og 3
Derfor bliver 4G ikke en erstatning for hverken kobber eller fiber