Giver det nogen mening at kunne lagre data i flere milliarder år?
Det mener et forskerhold fra University of Southampton i England.
Det har udviklet en metode til at lagre data i 5D på nano-glas, som - i hvert fald i teorien - kan bestå i flere milliarder år.
Via den nye metode kan det lade sig gøre at lagre data med såkaldt 'femtosecond laser writing,' hvor forskerne anvender korte udbud af lys med meget høj intensitet til at påvirke en quantum bit - 'qubit' - via polarisering af en enkelt foton.
Du kan læse mere om metoden på ScienceDirect i denne artikel: Femtosecond-laser-writing in various glasses.
Forskerne kalder nano-glasset, som de har udviklet, for 'Superman memory crystal' med henvisning til de hukommelses-krystaller, der anvendes i Superman-filmene.
Ifølge forskerne kan der lagres 360TB data på en lille skive af super-glasset.
Og de lagrede data kan ligge på skiven i flere milliarder år uden at blive forvrænget, skadet eller tabt på anden måde - også selv om skiven udsættes for temperaturer helt op til 190 grader.
"Det er fantastisk at tænke på, at vi har skabt en teknologi til at gemme dokumenter og information og lagre det til kommende generationer," lyder det fra professor Peter Kazansky fra forskerholdet.
"Denne teknologi kan sikre de endelige beviser for vores civilisation: Alt, hvad vi har lært, vil ikke blive glemt," siger han.
Du kan læse forskernes beskrivelse af glasset her: Eternal 5D data storage could record the history of humankind.
Forskerne har indtil videre lagret Menneskerrettighederne, Magna Carta (de engelske frihedsbreve, der i 1215 begrænsede den engelske konges magt) samt den såkaldte King James' Bible, der er den store, engelske oversættelse af biblen fra 1611.