I går tirsdag har endnu en amerikanske dommer grebet til en 200 år gammel lovgivning med henblik på at få låst en iPhone-telefon op.
Apple-telefonen var i lommen på Syed Rizwan Farook, som er en af de formodede gerningsmænd bag massemord på 14 mennesker med 22 alvorligt sårede i december i den californiske by San Bernardino i USA.
Udfordringen for ordensmagten efter at have skudt Syed Rizwan Farook og den anden formodede gerningsmand har været, at der er sat passcode på Syed Rizwan Farooks iPhone 5c.
Ved 10 forkerte forsøg på at ramme det rigtige password, kan telefonens krypterede data derfor selvdestruere.
Det har dog ikke været muligt for det californiske politi at afgøre, om selvdestruktionen på telefonen er slået til eller ej.
Derfor er Apple hidkaldt for at slå selvdestruktionsmekanismen fra, hvilket ifølge dommen ikke vil være 'urimeligt byrdefuldt', mens selskabet også er lovet kompensation for anstrengelserne.
Det er dog tvivlsomt, om det overhovedet kan lade sig gøre for Apple at omgå sine egne sikkerhedsfunktioner.
Det skriver Computerworlds amerikanske søstermagasin PC World.
Det skal Apple gøre
Lovteksten fra 1789, som dommeren i Californen har brugt i sagen, er den såkaldte 'All Writs Act'.
Den blev også taget i brug i blandt andet 2014, og den bredt formulerede tekst giver en dommer retten til at udstede stævninger eller påbud for at få nogen til at gøre noget.
Læs også: FBI pudser 200 år gammel lov på Apple: Nu skal iPhones altså dekrypteres
Apple har desuden en lignende og aktuel sag i New York, hvor ordensmagten også gerne vil ind i en iPhone tilhørende en narkohandler.
I sagen fra San Bernadino vil den californiske dommer konkret have Apple at slå selvdestruktionen af de krypterede data fra.
Frakobling af selvdestruktionen er noget af en både teknisk og sikkerhedsmæssig udfordring for Apple, vurderer direktør Kevin S. Bankston i den amerikanske rettighedsgruppe Open Technology Institute.
"Hvad retten, helt grundlæggende pålægger Apple, er at skrive specieldesignet malware, der skal underminere selskabets egne sikkerhedsfunktioner. Derefter skal denne software kryptografisk signeres, så iPhonen vil have tillid til, at det kommer fra Apple," forklarer han til PC World.
Åbner porten for 'bad guys'
Kevin S. Bankston kan ikke vurdere, om Apple overhovedet vil være i stand til at slå selvdestruktionen fra.
Det er ellers ønsket, så det califoniske politi kan komme ind i telefonen ved at forsøge sig med alle mulige login-kombinationer uden at ødelægge telefonens krypterede data ved 10 fejlslagne forsøg.
"Men hvis en domstol lovligt kan tvinge Apple til at hjælpe i sagen, så kunne den sandsynligvis også lovligt påtvinge andre softwareudbydere at gøre det samme - herunder hemmeligt at installere af malware via automatiske telefon- eller computer-opdateringer," forklarer Kevin S. Bankston til PC World.
Apple har nu fem dage til at tygge på, om selskabet nu også synes, at kendelsen ikke er 'urimelig byrdefuld'. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra iPhone-virksomheden.
Ikke desto mindre har selskabet udsendt et åbent brev til sine kunder, hvor Apple sort på hvidt gør det klart, at det ikke ønsker at efterleve dommen.
I samme brev opfordrer Apple til en offentlig diskussion, om hvad der er på spil i sagen.
Tidligere har selskabets administrerende direktør Tim Cook gentagende gange sagt, at hvis Apple giver myndighederne adgang til krypterede data via bagdøre, vil det også åbne portene på vid gab til brugerdata for 'bad guys'.
Læs også:
Krypterings-brølere er en bombe under software-sikkerheden