Artikel top billede

Microsoft i gang med test: Fremtidens datacentre skal måske ligge på havets bund

Der er mange fordele ved at sænke datacentre ned under havets overflade, lyder det fra Microsoft, der er i færd med at teste prototype.

Microsoft er begyndt at teste en særlig prototype, der måske tegner kursen for fremtidens datacentre: Prototypen befinder sig under havets overflade.

Det sker under selskabet såkaldte 'Project Natick.'

Helt nøjagtigt består det testede undervands-datacenter af en slags undervands-kapsel, der er fyldt med servere og andet nødvendigt udstyr.

Det kan der være mange fordele i.

Microsoft nævner blandt andet, at de flytbare undervands-datacentre kan nedbringe latency markant for de brugere, der bor tæt på havet.

Latency er den tid, som det tager at transportere signal mellem bruger og server.

Ifølge selskabet bor omkring halvdelen af verdens befolkning inden for 200 kilometer fra kyster.

Samtidig kan nedsænkningen i havvand løse problemet med afkøling af datacentrene, da de jo er omgivet af kølig havvand.

Hertil kommer, at et undervands-datacenter kan bygges og søsættes på ganske kort tid i sammenligning som den tid, som et byggeri af et landfast datacenter tager.

En kilometer fra kysten

Indtil videre har Microsoft testet en prototype, som selskabet kalder for 'Leona Philpot' (efter en Xbox-figur). Den har befundet sig på bunden af Stillehavet omkring en kilometer uden for den amerikanske kyst fra august til november i fjor. Microsoft ønsker ikke at fortælle hvor præcist.

Microsoft forventer, at den næste test skal sættes i gang i 2017 - sandsynligvis uden for Floridas kyster eller et sted i det nordeuropæiske farvand.

Microsoft skriver, at 'Project Natick' fortsat befinder sig tidligt i udviklingsforløbet, og at det derfor er vanskeligt at sige noget om, hvorvidt projektet vil munde ud i brugbare og kommercielt interessante løsninger.

"Men Project Natic illustrerer Microsofts søgen efter datacenter-løsninger, som kan leveres hurtigt, ikke koster meget, har hurtige svar-tider og er mere bæredygtige," lyder det fra selskabet.

Microsoft har eksperimenteret med at tilkoble forskellige former for turbiner på kapslen, så den kan producere strøm ud fra bølgernes bevægelser, tidevand eller lignende.

Selskabet forestiller sig, at hver kapsel kan holde i 20 år, inden den skal skrottes, men at hver kapsel vil blive hævet, gennemgået og serviceret hvert femte år.

Du kan læse mere om Project Natic på Microsofts eget website her.

Microsoft samler i dag data-håndteringen i relativt få meget store datacentre, der tilsammen spiller en vital rolle for selskkabets nye strategi, der sigter mod at samle og samordne enorme mængder data i cloud'en.

Det europæiske datacenter ligger uden for Dublin.

Computerworld var en tur inde bag de sikrede mure for et par år siden.

Det kan du læse mere om her: Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene

Facebook har netop meldt ud, at selskabet vil bygge et nyt stort datacenter i Irland, som primært skal drives af vind.

Selskabet har i forvejen et datacenter i Luleå i Sverige, mens Googles store datacenter i Hamina i Finland anvender det kolde vand fra Den Finske Bugt til køling.

Det kan du læse mere om her: Her bor internettet - se Googles gigantiske datacentre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere