Den danske teleindustris brancheorganisation, Teleindustrien, har indgivet klage til Statsforvaltningen over, at Ringkøbing-Skjern Kommune ikke vil svare på oplysninger om den aftale, som EnergiMidt og Ringkøbing-Skjern Kommune - der er Danmarks geografisk største kommune - indgik i slutningen af november i fjor.
Aftalen betyder, at kommunens 8.000 virksomheder, 21.000 husstande og 10.000 sommerhuse vil få mulighed for at få fiberbredbånd inden for de kommende fem år via selskabet EnergiMidt RAH under 'fornuftige vilkår.'
Aftalen, der koster kommunen 70 millioner kroner, kan du læse mere om her: Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd.
"Vi har på telebranchens vegne forsøgt at få indsigt i processen bag aftalen, siden det nu er første gang, at man bruger så mange offentlige midler til at udrulle infrastruktur, men det har vist sig meget svært," siger en forundret direktør for Teleindustrien, Jakob Willer, til Computerworld.
Han fik i første omgang på anmodning tilsendt en række dokumenter fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
Men da han efterfølgende udbad sig en journal-oversigt, fik han afslag fra kommunen med den for ham mærkværdige begrundelse, at Ringkøbing-Skjern ikke ligger inde med en journal over sagen, da et konsulentfirma har stået for udbuddet.
"Jeg har også spurgt til, hvad man har kortlagt og analyseret, ligesom jeg har spurgt til, om man har kortlagt både transportnet og axcessnet og bedt om indsigt i, hvordan man vil tilrettelægge tredjeparts-adgangen. Der har kommunen kort og godt svaret, at det ikke er muligt at svare på," siger Jakob Willer.
Hvad lægger du i den begrundelse?
"Jeg undrer mig. Det er jo helt centralt for televirksomhederne at vide, hvordan tredjeparts-adgangen bliver givet. Så det er helt utilfredsstillende, at vi ikke kan få at vide, hvordan aftalen er skruet sammen, og hvilken aftale, der er blevet indgået. Det her er af bred interesse."
Det er efter hans mening 'helt utilfredsstillende,' hvis Ringkøbing-Skjern Kommune ikke har journaliseret et eneste dokument og ikke kan besvare spørgsmål af central interesse for telebranchens spillere.
"Det er vigtigt, at der kan gives tredjepart-adgang, hvis der er tale om offentlig støtte," siger han.
Jakob Willer understreger, at Teleindustrien ikke klager over aftalens konstruktion eller udbuddets udforming, men alene over kommunens afslag på at give Teleindustrien indsigt i, hvad der er 'op eller ned,' som han siger.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kommunikationsmand Jesper Lemming meddeler dog til DR, at kommunen afventer Statsforvaltningens afgørelse og ikke har flere kommentarer.