Der skal tages stilling til det fremtidige behov for forsyningspligt, når udpegningen af TDC som forsyningspligtudbyder udløber ved udgangen af 2016.
Læs også: Danske byer ladt i stikken: Kræver forsyningspligt på bredbånd
Derfor har Energistyrelsen udarbejdet en analyse, som nu er klar til at blive sendt i høring.
Høringen har til formål at indhente synspunkter hos interessenter i forhold til planlægningen af de fremtidige forsyningspligtstjenester.
Herefter vil resultatet af høringen og analysen blive fremsendt til energi-, forsynings- og klimaministeren, som så skal træffe beslutning om omfanget af den fremtidige forsyningspligt fra 2017.
Læs også: TDC til it-mand: Din fastnettelefon koster 83.615 kroner
Der er således tale om det indledende fodarbejde i forhold til fremtidens forsyningspligt. Formålet med forsyningspligten er at sikre, at alle forbrugere og virksomheder har adgang til basale teletjenester, eksempelvis taletelefoni, nummeroplysningstjenester og teletjenester til handicappede.
Ligeledes skal forbrugerne skal have adgang til disse tjenester til en rimelig pris og kvalitet.
Læs også: Her er de vigtige nøgletal for den danske telebranche: Sådan går det telebranchen
Mønttelefonen kan godt sendes på pension
Energistyrelsen har således udarbejdet en analyse af behovet for forsyningspligttjenester efter 2016, og her kan man læse, at det ikke er fundet nødvendigt at indføre forsyningspligt på bredbånd og mobiltelefoni.
Så der er faktisk ikke krav på en hurtig internetforbindelse eller en mobilforbindelse i Danmark, mener styrelsen.
Analysen peger dog også på behov for en justering af omfanget af forsyningspligten på teleområdet.
Læs også: Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse
Siden 2008, hvor TDC blev udpeget som forsyningspligtudbyder, er der kommet tjenester på markedet, som erstatter behovet for enkelte forsyningspligtydelser.
Det foreslås derfor at ophæve forsyningspligten på telefax og på betalingstelefoner - eller det de fleste vil kalde en mønttelefon. Telefonen på gadehjørnet er således blevet erklæret død, hvilket måske ikke kommer som den store overraskelse i en mobil-tid.
Analysen peger endvidere på, at det bør overvejes, om forsyningspligten på den opkaldsbaserede nummeroplysningstjeneste (118) kan ophæves, da behovet for disse tjenester fortsat forventes at være faldende.
Analysen sendes nu i offentlig høring, som løber til den 4. februar 2016. Det forventes, at der medio 2016 udstedes en ny bekendtgørelse og igangsættes en egentlig udpegningsproces.
Du kan finde hele rapporten her: Udkast til analyse af det fremtidige behov for forsyningspligt på teletjenester
Læs også:
Her er de vigtige nøgletal for den danske telebranche: Sådan går det telebranchen
Danske byer ladt i stikken: Kræver forsyningspligt på bredbånd
Bredbåndsoprør på landet truer vækstminister
Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse