I verdens måske første succesrige hackerangreb på et el-forsyningsanlæg har it-kriminelle for nyligt formået at få slukket for strømmen til hundredvis af hjem i Ukraine.
Det skriver Financial Times.
Med angrebet ser en af sikkerhedsbranchens værste anelser om, at hackere er på vej ind i den kritiske infrastruktur, desværre ud til at holde stik.
Ifølge Financial Times har den ukrainske energiminister været ude og kommentere episoden, hvor flere regionale el-selskaber har været målet.
Ukraine påstår, at det er russiske specialstyrker, der står bag hacket, efter de landes meget spændte forhold i de senere år har vist tegn på opblødning.
Det officielle Rusland har ikke svaret på beskyldningen.
Læs også: Sådan forløber den hemmelige cyberkrig i Ukraine
Så kom angrebet
I flere år har aktører i forsyningsbrancherne været opmærksomme på, at de kunne være udsatte mål i takt med, at flere og flere systemer fik IP-adresser og kom på netværk.
Blandt andet derfor har den danske energikæmpe Dong jævnligt cyberøvelser.
Det kan du læse mere om her: Sådan sikkerheds-uddanner DONG 6.500 folk i ét hug.
Ifølge John Hultquist, chef for spionageafdelingen i sikkerhedsfirmaet iSight, er hackerangrebet i Ukraine det første af sin slags, hvor det rent faktisk har lykkedes de indtrængende at få slukket for strømmen til folks hjem.
Han peger i lighed med de ukrainske myndigheder på, at den anvendte malware ved navn BlackEnergy stammer fra Rusland.
Mere konkret ligner det, at malwaren kommer fra hackerholdet Sandworm, som tidligere har været berygtet for at plante skadelig kode på energiselskaber i USA og i Europa.
"Vi tror, at gruppen med succes er kommet ind i amerikanske og europæiske systemer, så det faktum, at de lige har demonstreret, at de har midlerne til at slukke for lyset, er en temmelig stor ting," forklarer John Hultquist til Financial Times.
Flere selskaber i modvind
Omkring juletid har flere ukrainske energiselskaber haft problemer med el-forsyningen, hvilket blandt andet er blevet forklaret med, at automatiserede kontrolsystemer ikke har virket helt efter hensigten.
Ikke desto mindre har Ukraine nedsat en kommission, der skal undersøge omfanget at hackerangreb, efter der er blevet fundet flere spor af skadelig software på de ukrainske energiselskabers netværk.
På grund af de rædselsvækkende scenarier ved at vellykket hackerangreb har Energinet med ansvar for strømmen i vort lille kongerige været gennemset af blandt andet Rigsrevisionen.
I Rigsrevisionens sikkerhedsrapport har flere advarselslamper lyst rødt, men it-direktør Morten Gade Christensen fra Energinet understreger, at det er et ekstremt teoretisk eksempel, at Danmark skulle gå helt i sort som følge af et hackerangreb.
Det kan du læse mere om her: It-direktør hos Energinet: "At Danmark skulle gå i sort er et ekstremt teoretisk eksempel"
Sådan afløser internet of things-løsninger vores tunge it-systemer
Forsvarets Efterretningstjeneste: Sådan holder vi nysgerrige it-magter ude af Danmark