Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Google strammer søge-algoritmen yderligere: Det skal være helt slut med usikre websider

Nye indekserings-regler i Googles søgemaskine kan få stor betydning for ejere af websider, der ikke gør brug af HTTPS til at sikre forbindelsen.

Står du bag en HTTPS-webside, og har din værste kunkurrent kun en gammeldags HTTP-side at byde på, kan du godt begynde at glæde dig:

Din sikre webside får nu endnu flere fordele i Googles søgemaksine.

Allerede sidste år begyndt Google at give de sikre HTTPS-websider en bedre rangering i søgemaskinen end de ikke-krypterede og dermed mindre sikre websider.

Det var dog kun første skridt, for nu strammes sikkerhedsskruen yderligere, fremgår det af et blogindlæg fra Google.

"Som en naturlig fortsættelse af dette vil vil gerne annoncere, at vi justerer vores system til indeksering til at kigge efter flere HTTPS-sider."

"Ved at vise brugerne HTTPS-sider i vores søgeresultater, håber vi at mindske risikoen for, at de besøger en webside over en usikker forbindelse og gør sig selv sårbare for angreb," lyder det fra selskabet.

Derfor er HTTPS nødvendigt

Med HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) kan man hindre, at andre kigger med, når man indtaster fortrolige oplysninger på en webside.

HTTPS har udviklet sig til en standard for sikker webbrowsing sammen med SSL/TLS. Typisk markeres de sikre websider med en lille hængelås i adresselinjen i browseren.

Står det til Google, skal HTTP-siderne dog sendes endnu mere ud i kulden i selskabets søgemaskine.

Læs også: Sådan kommer dit website sikkert til tops i Google-søgninger

Googles nye tiltag betyder blandt andet, at hvis der er to websider fra det samme domæne, der har samme indhold, men den ene er i HTTPS og den anden ikke er, så vil den første blive den, der optræder øverst i Googles søgeresultater.

Det vil også ske, selvom der slet ikke linkes til HTTPS-versionen fra andre sider, meddeler Google.

Google har dog en række undtagelser til denne nye regel. Blandt andet andet kan man stadig blokere crawlere via robots.txt, og Google vil heller ikke anvende metoden, hvis eksempelvis HTTPS-siden sender de besøgende videre til en usikker HTTP-side.

Der er dog ingen tvivl om, at Google grundlæggende ønsker at sende HTTP ud i kulden: 

"Selvom vores system som standard foretrækker HTTPS-versionen, kan du også gøre dette mere tydeligt for andre søgemaskiner ved at omdirigere din HTTP-side til din HTTPS-version og ved at implementere HSTS headeren på din server," forklarer Google.

Øget fokus på HTTPS

Det er langt fra kun Google, der i de senere år har forsøgt at sende de usikre HTTP-sider ud i kulden.

Både Google og Mozilla har eksempelvis arbejdet med forskellige metoder til at advare brugerne af deres respektive browsere, når de befinder sig i på en HTTP-side, hvor forbindelsen ikke er sikker. Læs mere om det her.

Selvom HTTPS er en langt mere sikker form for websider end rene HTTP-sider, så har HTTPS-modellen også været udsat for kritik af sikkerhedsfolk på grund af tilsynet med de såkaldte CA'er (certificate authority), der kan udstede certifikater.

Læs om den problemstilling her.

Læs også:

Vakler HTTPS-modellen så vi ikke kan stole på "sikre" websider?

Sådan kommer dit website sikkert til tops i Google-søgninger

Guide: Sådan gør du din hjemmeside sikker med HTTPS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere