Windows Phon... ehem... Windows 10 Mobile er et specielt produkt at teste.
Det er et styresystem, som mange har en holdning til, men som de færreste vil bruge i modsætning til iOS og Android.
Alligevel giver Microsoft ikke op.
Siden 2010 - da Microsoft relancerede Windows Mobile som Windows Phone 7 - har Microsoft forsøgt at få et gennembrud med Windows på telefoner.
Det har været en lang kamp for Microsoft, hvor succes på globalt plan er udeblevet (Windows Phones har cirka tre procent markedsandel) på trods af lokale succeser som for eksempel i Italien, hvor der er flere Windows Phones end iPhones.
I forbindelse med lanceringen af Windows 10 og Windows 10 Mobile har Microsoft lanceret Lumia 950 og 950XL.
Det er to Windows-telefoner med den bedste hardware, den flotteste skærm og det vildeste kamera.
Men hvad betyder det i en tid, hvor specifikationer er mindre vigtige end økosystem og brugeroplevelse?
I testen anmelder vi både 950 og 950XL sammen, da forskellen er minimal. 950XL har en større skærm og bedre processor, mens 950 til gengæld er mindre og billigere.
Nokia-design uden Nokias sjæl
Inden Microsoft lancerede 950 og 950XL, blev de to telefoners design lækket.
Det var billeder af et par telefoner i Nokias stil, men uden Nokia Lumas karakteristiske kraftige farver.
Mange - inklusive anmelderen her - var om end ikke skuffede så i hvert fald skeptiske over designet. Det her er to telefoner, som skal konkurrere med andre topmodeller såsom Samsung Galaxy S6 og iPhone 6S.
"Bare rolig, det er bare tidlige prototyper," beroligede Windows Phone-fans hinanden på nettet, mens de længtes efter den Surface Phone, som rygterne stædigt lover vil komme i en nær fremtid.
Men ak. 950 og 950XL blev lanceret med de lækkede designs.
950 og 950XL er to næsten identiske telefoner - også i designet - og består hovedsageligt af en bagside i plast.
Det føles ikke billig at røre ved, men de ligner i meget høj grad Microsofts andre og noget billigere Lumia-telefoner, og det er noget de færreste ønsker sig, når man nu har betalt 4.999 kroner eller 5.499 kroner for en smartphone.
Ikke desto mindre er der også fordele ved designet, om end det er kedeligt og uinspirerende. Coveret kan tages af og udskiftes til et andet - og der findes allerede læder-covers - og du kan også udskifte batteriet eller isætte et microSD-kort, hvilket er noget mange Android-producenter er begyndt at gå væk fra.
Ligeledes kommer 950/950XL med USB type C - den helt nye USB-standard, som lover alverdens forbedringer.
Og skal du have ny smartphone, så vælg en med USB C.
Opladning sker endnu hurtigere end "Fast Charging"-teknologien, som blandt andet Samsungs nye telefoner benytter, og dataoverførsel opleves lynhurtig.
Den aktive batteritid på både 950 og 950XL er ikke til at råbe hurra for og holder maks dagen ud under vores test, men 10 minutters opladning i det nye USB C giver 15 procent strøm. Det er imponerende.
Et kamera fra guderne
Bag på Lumia 950/950XL finder du kameraet. De to kameraer ser forskellige ud, men bag designet er kameraet det samme i begge telefoner: 20 megapixel med Carl Zeiss-optik, optisk billedstabilisator og tredobbelt LED-flash.
Topmodellerne i Lumia-serien har altid været kendte for at være nogle af de absolut bedste mobilkameraer på markedet, og det har ikke ændret sig.
Vi har her på Computerworld i år testet langt de fleste smartphones, som er udkommet på markedet i Danmark, og Lumia 950/950XL tager de flotteste billeder.
Billederne er tydelige, farverne realistiske, og der er et liv i dem, som sjældent er set i et mobilkamera.
Specielt i de sene aftentimer, hvor der ikke er meget lyd, tager Lumia 950/950XL flottere billeder end noget andet mobilkamera. Ligeledes har kameraet en vild evne til selv at regulere hvidbalancen, så det gullige lys i en lejlighed forsvinder på en måde, vi heller ikke har set lige.
Det har til gengæld sin pris. For mens billederne bliver uhyre smukke, så tager det også sin tid at tage billederne. Efter du har trykket på knappen og billedet er indfanget, sker der en efterbehandling, som gør billederne så magisk flotte.
Det tager tid, og det var især at mærke på 950'eren, som har en svagere processor end 950XL. Her kunne der godt gå 30 sekunder før, at du kunne se billedet i al dets pragt.
Sådan oplever du det slet ikke på for eksempel en Samsung Galaxy S6, hvor du kan tage et billede og straks se det på skærmen.
Samtidig oplevede vi også, at 950/950XL havde fokuseringsproblemer fra tid til anden, hvilket betød, at når endelig kameraet havde fokuseret, så var det fotoværdige øjeblik forpasset.
Så spørgsmålet er, om du vil have et kamera, der tager de bedste billeder, eller et kamera som er markant mere praktisk, og som ikke skal bruge lang tid på at bearbejde billederne.
Windows 10 Mobile føles stadig som en sen beta
Lumia 950 og 950XL er de to første telefoner, som bliver solgt med Windows 10 Mobile, hvilket både er godt og skidt.
Godt fordi Windows 10 Mobile er kilometer foran Windows Phone 8.1, som er det tidligere, Windows-baserede styresystem på telefoner.
Skidt fordi Windows 10 Mobile ikke føles helt færdigbagt endnu, hvilket giver en følelse af en sen beta.
Der er et hav af små fejl og irriterende problemer, som du må leve med indtil, at Microsoft får det rettet.
Det er for eksempel dårlig formatering i mailklienten, apps, der fryser fra tid til anden, Windows Store-tekster er fra tid til anden på andre sprog end dansk (har kunne læse hollandsk, fransk, hebraisk og hvad jeg tror er en form for arabisk) eller problemer med at opkoble forskellige bluetooth-enheder for første gang.
Ligeledes er der en del mangler, som ganske enkelt ikke er på systemet endnu. Både på iOS og Android kan du nemt få adgang til musikknapper, hvis du hører musik.
Det kan du også på Windows 10 Mobile, men stopper du sangen, og ser fx en YouTube-video, hvorefter du vil høre videre, så skal du ind i musik-appen igen. På iOS/Android trykker du bare start i den lettilgængelige menu.
Og så er der manglen på Cortana og en ordentlig, indbygget søgefunktion.
Cortana Microsofts er digitale assistent a la Apples' Siri og Googles Google Now.
Både Siri og Google Now findes på dansk - Siri forstår endda dansk ret så godt - men danske Windows-brugere må stadig se langt efter Cortana.
En af grundene til dette er manglen på Bing, Microsofts søgetjeneste.
Hvis du nogensinde er kommet til at søge i Internet Explorer eller Edges adressefelt, så har du oplevet, hvor håbløs Bing ofte kan være på dansk til at finde det, som du leder efter.
Grunden til, at Bing ikke er særlig god på dansk, er, at Bing stadig kun er i en beta-version på dansk. Og da Cortana bygger på Bings søgemaskine, så fungerer Cortana ganske enkelt ikke i det danske land.
Det betyder også, at du på en Windows Phone har en knap for neden på din telefon, som leder ind til Bing (på dansk).
Microsoft, giv dog brugeren muligheden for enten at fjerne den eller give en anden evne. Så længe Cortana og Bing ikke fungerer, så er der ingen fidus i det.
Se galleri: Her er Lumia 950 og 950XL og et kort kig på Continuum for Phones
Manglen på apps - og specielt opdaterede apps
Et stort minus ved Windows Phones har igennem tiden været, at der mangler rigtig mange "vigtige" apps på platformen.
Det er stadig rigtigt ved Windows 10 Mobile, for der mangler virkelig udviklerinteresse.
Ikke kun på de apps, som ganske enkelt ikke er der, men også fra udviklere, som skal videreudvikle de eksisterende apps, som nu er forældede.
Mange apps er stadig en Windows Phone 8-app, og de åbner langsomt i Windows 10 Mobile, er langsomme og ser generelt markant dårligere ud end de nye "Universal Apps", som udkom sammen med Windows 10.
Spotify er stadig kun en Windows Phone 8-app, og den føles lysår bagud i forhold til Microsofts egen Groove Music-tjeneste, der er en Universal App.
Selv Microsofts egen Skype-app er en Windows 8-app. Målet er at integrere Skype direkte i telefonens besked-app, men da du ikke kan tilknytte en anden Skype-profil end den tilknyttet din Microsoft-konto, så er det for alle dem med et ældre "skype-brugernavn" så godt som ubrugeligt og du må leve med en forældet Windows Phone-app.
Desværre rammer det platformen hårdt, for selvom det er appen, som er langsom, så giver det platformen et dårligt rygte.
Hvis du ikke har det store app-behov, og finder den lille håndfuld af apps, som du har brug for, jamen så er det ikke et stort minus.
Hvis du ligesom skribenten her alligevel befinder sig mest i mobilens browser, så føles app-manglen ikke så voldsomt.
Det er dog stadig meget tydeligt at mærke forældelsen af de gamle apps.
Under testen skrev jeg de apps ned, som jeg normalt benytter på Android-platformen. Til højre er der en liste af de apps, som jeg bruger, samt de alternativer til apps, hvis jeg ikke kunne få en original app.
Continuum andet end en fed gimmick?
En funktion som Microsoft forsøger at sælge de to nye telefoner på, er Continuum.
Continuum er en funktion, hvor du kan tilslutte din Lumia 950/950XL til en skærm, mus og tastatur, hvorefter alle dine Universal apps nu fungerer som var det på en computer.
Det er smart og fungerer okay, men hvem vil lige bruge det?
Du kan kun køre én app ad gangen under Continuum, og kun én fane i Edge-browseren er aktiv ad gangen.
Du kan altså ikke engang åbne en YouTube-video for at høre musik, så den kan køre bag en anden fane, for musikken stopper, så snart du skifter fane.
Universal apps fungerer rigtig godt fra telefonen på en større skærm, og specielt Word, PowerPoint og OneNote kunne lige så godt være afviklet fra en ægte computer og ikke fra telefonen.
Outlook-klienten er ligeledes god og fyldestgørende, men igen: Hvem vil tilslutte sin telefon til en skærm fremfor at bruge en egentlig bærbar eller computer?
Det er i øjeblikket det spørgsmål, som vi sidder med - specielt fordi du ikke på nogen måde kan multitaske for alvor. Ikke engang splitscreen, som Microsofts Windows 8 ellers var fadder til, fungerer. Hvis splitscreen - bare to apps på samme tid - blev tilføjet samt forbedringer til blandt andet Edge, så bliver Continuum et rigtig spændende produkt.
Konklusion: At købe eller ikke at købe
Så hvem skal købe en Lumia 950 eller 950XL - og hvilken skal du købe af dem?
Lumia 950 og 950XL er begge to telefoner, som er meget konservative i designet - nogle vil nok endda kalde dem kedelige - og det taler meget imod de to telefoner på et marked, hvor tyndest, lettest og i metal er noget, som forbrugerne tilsyneladende køber efter.
Dette er en subjektiv holdning, og finder du designet tiltalende, så skal du selvfølgelig se bort fra dette.
Kameraet på Lumia 950 og 950XL er det vildeste mobilkamera, som vi har oplevet, men den tunge efterhåndtering kan være et "no-go" for nogle, som måske allerede har oplevet, hvor hurtigt den slags foregår på en iPhone eller en nyere Android-telefon.
Ligeledes føles Windows 10 Mobile endnu ikke som et færdigt styresystem. Windows Phone-fans vil uden tvivl føle sig hjemme, inklusive skribenten her (købte den første Samsung Omnia 7 på udgivelsesdagen tilbage i 2010), men for de fleste vil det være et system med unødvendige fejl og problemer - især når alternativet er iOS eller Android-telefoner.
Køb 950, hvis du vil have en telefon, som tager vilde billeder, har et udmærket styresystem, som forventeligt bliver bedre med tiden, og som kan lide et lidt anderledes softwaredesign end iOS eller Android.
Køb 950XL, hvis du vil have en lidt større telefon end 950 og hvis du har tænkt dig at benytte Continuum-funktionen meget. Den lidt kraftigere processor kan være en hjælp her, men husk at 950XL er en større telefon end 950.
950 og 950XL er uden tvivl de to bedste Windows-telefoner til dato, men det betyder ikke det store, når de fleste iOS- og Androidtelefoner lover det samme, men med en app-butik tilknyttet, hvor der ikke bare er markant flere apps, men også apps i en langt højere kvalitet.
Hvis du er Windows Phone-fan, jamen så er 950 og 950XL telefoner, som uden tvivl vil tilfredstille dine mobilbehov, men de kommer ikke til at overbevise udefrakommende om, at Windows 10 Mobile er det mobilsystem, som de skal vælge.
Læs også: Se Microsofts nye teknologi i aktion: Kan en Windows-telefon erstatte din computer?