Artikel top billede

Hackergruppe it-afpresser virksomheder - også her i Danmark

En hackergruppe hærger svenske virksomheder så slemt, at svensk politi har set sig nødsaget til at sende en advarsel ud til erhvervslivet. Ifølge dansk politi har hackergruppen også angrebet danske virksomheder.

Trusselmails i massevis er sendt ud til svenske selskaber, som får beskeden om, at de enten betaler penge eller kan forvente, at deres hjemmesider bliver lagt ned af DDoS-angreb.

Afsenderen er hackergruppen Armada Collective, som også buldrer frem i en række andre lande med lignende fremgangsmetoder.

Det skriver Computerworlds svenske søstersite Computer Sweden.

"Virksomheder modtager en anmodning om at betale en vis mængde penge i bitcoins, ellers vil afsenderen angribe deres sites. Mailen bliver fulgt op med et mini-angreb for, at afsenderen kan bevise sin kapacitet," forklarer Anders Ahlqvist, specialist hos det svenske politis it-kriminalitetscenter, til Computer Sweden.

Han fortæller, at kravet typisk ligger på 15 til 20 bitcoins, som er omkring 60.000 svenske kroner (knap 50.000 danske kroner).

"Man holder kæft"

Det er uklart, hvor mange svenske virksomheder, der i alt er blevet ramt af Armada Collectives trusler og efterfølgende belastningsangreb.

Det skyldes dels, at anmeldelserne ikke ligger centralt hos det svenske politi, dels at langtfra alle trusler og angreb bliver anmeldt.

"Det ligger i bedrageriets natur, at man holder kæft, men ingenting bliver bedre af det. En anmeldelse er en del af puslespillet, der kan føre til, at de skyldige kan spores," fortæller Anders Ahlqvist.

Han understreger, at modtager en virksomhed sådan en trusselsmail, skal den ikke betale.

"Hvis du betaler, kommer de tilbage. Senere vil de forsøge at påvirke virksomheden på forskellige måder. Vi kan ikke anbefale, at man installerer ét program, fordi alle virksomheder må foretage moderne analyser og vide, hvad de er klar til at ofre for sikkerhedens skyld," lyder det fra it-specialisten fra svensk politi.

Han tilføjer, at mange virksomhederes it-beredskab og evne til at svare igen på eksempelvis DDoS-angreb lader meget tilbage at ønske.

Hærger i hele verden

Dansk politis nationale Cyber Crime Center (NC3) bekræfter over for Computerworld, at Armada Collective er en gruppe, som også har slået til herhjemme.

"NC3 er bekendt med enkelte danske virksomheder, der er blevet angrebet og/eller truet af Armada Collective," lyder det i en mail fra politikommissær Sonny Olsen til Computerworld,

Han forklarer i lighed med svensk politi, at alle virksomheder med trusler eller angreb fra Amarda Collective (eller andre hackere) anmeldes til politiet.

Læs også: Seks vigtige principper: Her er den nye måde at arbejde med it-sikkerhed på

Armada Collective har ellers vist sin effektivitet flere forskellige steder i verden, hvor gruppen blandt andet har angrebet banker i Grækenland og Thailand samt virksomheder i Schweiz.

Gruppens tilstedeværelse med sine DDoS-angreb i Schweiz fik den schweiziske regering til at advare mod gruppen, hvilket du kan læse mere om her, hvor du også kan se et eksempel på gruppens mails til virksomheder i hele verden.

Læs også:

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere