Artikel top billede

Næste teknologi-spring er her (næsten): Står iOS og Android til at blive kørt bag af dansen?

ComputerViews: Android og iOS sidder solidt i sadlen på markedet for styresystemer til mobile enheder. Men det kommer næppe til at vare ved, hvis ikke Apple og Google i en vældig fart begynder at gøre noget.

ComputerViews: På markedet for smartphones og tablet-computere har Apple med selskabets iOS og Google med Android siddet tungt på tronen lige siden markedet blev skabt i sidste halvdel af 2000'erne.

Som det ofte er tilfældet for store og dominerende produkter, kan leverandørerne af dem efter nogle år med dominans blive uagtpågivende og selvtilfredse: De tror, at markedet drejer sig om dem, og de trækker blot på skuldrene af de skrålende opkomlinge, der altid - fra deres position langt tilbage - forsøger at komme på omgangshøjde med de store spillere.

Historien er fyldt med eksempler herpå - se bare på Nokia - og det er et grundvilkår i alle markeders dynamik, at store spillere taber pusten og terrænet og bliver små igen, mens små spillere bliver store en dag.

Historisk kan vi se, at der typisk sker et skift i markedet - et såkaldt 'turn' - cirka hvert 10. år.

Ser man det fra leverandørernes vinkel, havde vi først pc'ens fremkomst og opblomstring, dernæst et 'turn' fra forbrugere og over mod business, dernæst mobilernes fremkomst og opblomstring og senest et skift igen fra business og tilbage til forbrugerne.

Alt i et

I dag ser vi tegn på, at Google og Apple i løbet af nogle år vil blive kørt bag af dansen, hvis ikke de i en fart begynder at læse skriften på væggen, når det handler om markedets behov og efterspørgsel.

Det kan lyde kontroversielt, for de to dominerer jo markedet, men det understreger blot pointen: Store og dominerende spiller regner også sig selv for usårlige og er dermed i risikozonen for at miste skarpheden.

Markedet ændrer sig

For både Android og iOS gælder det, at styresystemerne blev udviklet og skabt med henblik på små mobile enheder som smartphones og tablet-computere.

Det var fint nok engang.

I dag ser vi imidlertid en bevægelse i markedet i retning mod flydende styresystemer - altså skalerbare systemer, der sammen med indholdet kan flyde mellem tablet, smartphone, bærbar computer og stationær computer.

For både Google og Apple gælder det, at de (fortsat) satser på to styresystemer i denne verden: Et til smartphones og tablet-computere samt et til computere.

Google har Chrome og Apple har Mac OS, som selskabet ikke ønsker at udvande, ligesom Apple i bund og grund fortsat satser på at kunne sælge tre enheder til hver kunde fremfor en eller to.

Hidtil har udviklingen vist, at det kan være svært for systemer at skalere ned - altså at få et pc-system tilpasset en smartphone - mens det virker nemmere at få et system til at skalere op - altså at flytte det fra sit udgangspunkt på en lille smartphone og videre op til en pc-skærm.

Det kan du læse mere om her: Mobiler som desktopcomputere bliver kæmpestort - nu går kampen i gang om at komme først

Det er noget, som Apple er ganske rutineret i, og som selskabet nu forsøger i stor skala med den nye iPad Pro, der jo har en stor skærm og som bygges med et virksomhedsfokus.

Den store tablet-computer er dermed Apples første forsøg på en slags fælles platform mellem en tablet og rigtig, bærbar computer, hvor et 'lille' styresystem overføres til en stor skærm med anderledes brugerkrav og -behov end en det er tilfældet for en smartphone.

iPad Pro'en har fået vekslende anmeldelser. Du kan læse vores test af Pro'en her: Prøvekørt: Vi har testet den flotte - og store - iPad Pro

Det tyder på, at forsøget ikke er lykkedes som håbet, og at markedet efterspørger andre ting end den stærkt bruger- og app-orienterede iPad-form.

På den anden side eksperimenterer Apple sammen med et par af verdens største erhvervsleverandører, IBM og Cisco, med at finde en anvendelig form.

Mon ikke både IBM og Cisco bag de lukkede døre presser på for at få Apple til at satse fuldt ud på ét - og kun ét - styresystem, der kan flyde overalt mellem de forskellige form factors?.

Der har tidligere været spekulationer om, at Apple arbejdede på en form for 'iAnywhere'-styresystem, for det ville give god mening for markedet - men altså ikke for Apples ambitioner om at tjene rigtigt mange penge.

Selskabet har allerede to velfungerende systemer. Men de økonomiske perspektiver skræmmer Apple.

Læs mere om Apples form factor-dilemma her: Apples iPad-dilemma: Denne beslutning kan komme til at koste selskabet dyrt

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, hvad Apple har i pipelinen næste gang.

Selskabet har hidtil satset på specialisering og på at udnytte den enkelte produkttypes karakteristika fuldt ud. Det var på mange måder netop denne tilgang, der lå til grund for iPhonens enorme succes: At udvikle et styresystem på en smartphones særlige præmisser fremfor på en computers præmisser som konkurrenterne.

Bare brugerne

Google er i modsætning til Apple helt ligeglad med hardware-salg og har således ingen incitamenter til at arbejde på at få brugerne til at bruge forskellige platforme og forskellige systemer.

Google er alene interesseret i at få brugerne til at anvende selskabets services, og den på facon ville det give god mening for Google at satse på ét - og kun ét - styresystem til samtlige platforme.

Google har til pc'er Chrome OS, som ikke er særligt udbredt, og som mest findes på de små ChromeBooks.

Selskabet ejer og kontrollerer al udvikling over Chrome OS, mens selskabet ikke har den store kontrol over det fritflyvende Android, som findes i mange forskellige former og udgaver, og som er stærkt tilrettet behovene på de mobile enheder.

Det er her, at vi finder Googles dilemma: Skal selskabet forsøge at rykke Android tilbage til egen kontrol (hvilket næppe kan lade sig gøre) eller skal Chrome OS løsnes fra egen kontrol?`

Microsoft mangler volumen

Vi kommer selvfølgelig ikke uden om Microsofts Windows 10.

Lige nu tyder alt på, at Microsoft kan ramme et behov i markedet for netop et eneste styresystem, der gnidningsfrit kan anvendes på tværs af de forskellige form factors.

Selskabet har længe haft en vision om, at data, programmer og selve styresystemet skal kunne køre gnidningsfrit mellem både pc'er, tablet-computere og smartphones, og alle sejl er sat for at få udbredt Windows 10 i en vældig fart.

Microsofts udfordring er, at selskabet ikke kan sælge smartphones og dermed ikke rigtigt har nogen smartphones derude, som Windows 10 kan flyde over til.

Det er en markant hurdle for Microsoft, som skal overvindes på den eller anden måde, hvis selskabet skal vinde dette 'turn.'

Hvem kommer til at vinde markedet? Hvad skal fremtidens styresystem kunne? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Fire grunde til at virksomheder ikke bør vælge Apple-produkter: Er du enig?

Tablet-salget får drøje tæsk - men Microsoft har fundet vejen til det helt store gennembrud

Apple vil gerne i lag med erhvervslivet - men det skal (som sædvanlig) være på Apples egen måde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere