Da Microsoft annoncerede Surface Book var det med ambitionen om at bygge verdens bedste bærbare computer.
Det er store ord. Og når man så tilføjer, at den er bedre/hurtigere/mere anvendelig end de ikoniske MacBook-computere fra Apple, så tager man munden fuld.
Lader vi religionskrigen mellem Microsoft og Apple ligge et øjeblik (inklusive jer i kommentarsporet), så har Microsoft formået at bygge den bedste (mindre) Windows-bærbare, som vi har prøvet. Nogensinde.
Det er imponerende præstation i en tid, hvor Windows-bærbare hele tiden bliver bedre og bedre med maskiner som Lenovo X1, Dell XPS 13 og Microsofts egne Surface Pro-maskiner.
Alligevel kan vi ikke give Surface Book topkarakter en uge efter, at den landede på redaktionen via en amerikansk Ebay-sælger. Dertil er præstationen for ujævn.
Men Surface Book er altså en meget helstøbt bærbar, som du kan se i vores video i toppen af denne historie.
Så læs med og se de seks bedste ting ved Book, det, som kan blive bedre og det, som skal fikses i en fart ved Surface Book.
De seks bedste ting ved Surface Book
Overfladen er i lækker gråt mat metal
Kender du allerede Microsofts andre Surface-modeller, så er du stødt på magnesium-overfladen før.
Den er ikke ridsefri, men til gengæld er den ikke plaget af de fedtede fingeraftryk, som mange andre bærbare computere hurtigt samler op.
Tastaturets kvalitet er i top
De enkelte taster har den rette afstand og den helt rigtige vandring. Faktisk er tastaturet så godt, at vi stort set bare kunne begynde med at skrive løs uden slåfejl få minutter efter, at Book var hevet ud af transport-kassen.
Samtidig er det, efter flere år med Surface Pro-maskiner, en fornøjelse at have et rigtigt tastatur foran sig. Tastaturet på Surface Pro 4 er blevet rigtigt godt, men skriver du meget, er der ikke et alternativ til et mere traditionelt tastatur.
Skriveoplevelsen lever med andre ord fuldt op til gode tastaturer som dem, som du normalt finder på MacBook Pro eller Lenovo X1.
Meget klar og lysstærk skærm
Skærmen på 13,5 tommer er med sin opløsning på 3.000 x 2.000 pixels meget skarp og lysstærk.
Det er praktisk talt umuligt at se de enkelte pixels og den høje opløsning og gode farvegengivelse gør eksempelvis fotoredigering til en fornøjelse på Book.
Ydelsen er god for en lille og let bærbar
Microsoft slog ved lanceringen på at Book er en kraftig maskine. Og selskabet har ret - sådan da. Vores model er med en dualcore Intel i5 processor af den nye Skylake-variant, 8 gigabyte ram, 256 gigabyte SSD-disk og et Nvidia 940M grafikkort.
Det er standardudstyr i en moderne ultrabook, og ydelsen matcher som udgangspunkt andre bærbare, vi har testet.
Book skiller sig ud, når Nvidia-grafikkortet kan hjælpe til. Det gælder selvfølgelig i spil, men i programmer som Adobe Premiere Pro og Lightroom giver grafikkortet et godt skub. Derfor er Book lidt over dobbelt så hurtig som en Surface Pro 3 til at rendere den samme video.
Windows Hello gør login let
Det er en (nødvendig) plage at logge ind. Og mens fingeraftryksscannere og lignende gør det lidt nemmere, så har Microsoft at hit med Windows Hello, hvor et særligt kamera holde øje med brugeren foran skærmen for at se, om det er den rigtige bruger, som er ved at logge ind.
Det tog os to minutter at sætte op, virker både med og uden briller - og logger ikke andre ind. Desuden virker det selv i halvmørke.
Surface Book er også en tablet
Med et enkelt tryk på en knap bliver Book til en tablet på 13,5 tommer (se vores video i toppen). Det kan virke lidt som et tomt trick, men det virker faktisk overraskende godt.
Overdelen er let i forhold til sin størrelse, og mens en iPad eller anden tablet er at foretrække i længden, så virker det rigtigt, at du kan tage skærmen af Book og vise til en kollega eller lige sætte dig i en sofa og læse på den flotte skærm.
Hvis du har kreative evner er det også oplagt at bruge den store skærm som notes- og/eller tegneblok sammen med den medfølgende pen.
Artiklen fortsætter under videoen...
De tre ting som Surface Book kan gøre bedre
Book burde have en længere batterilevetid
Microsoft angiver 10 til 12 timers batterilevetid for Book, men den er nok nærmere syv til otte timer.
Det er rimeligt, men kunne være højere. Vi har en mistanke om at det er sleep-indstillingerne som driller Book (se under " Det skal Surface Book forbedre").
Vægten løber op på 1,5 kilo
Det er lige i den høje end for en ultrabook. Det er ikke kritisk, men det kan gøres bedre i næste generation.
Revnen, når Book er klappet sammen
Microsoft gør meget ud af det smarte hængsel, som forbinder Surface Books to halvdele. Og det er smart.
Men det betyder også, at der er en revne mellem de to halvdele, når maskinen er lukket sammen. Det regner vi bestemt med er væk i den næste generation.
Artiklen fortsætter under billedet...
Tre ting som Surface Book skal forbedre i en fart
Drivere og software driller, specielt grafikdriveren fra Nvidia
Driveren vil af og til holde op med at virke, hvorefter den lige skal genstarte sig selv.
Det opstår typisk, når Book har været omdannet til en tablet, men ikke kun der. Vi har også siddet og arbejdet i Word, for pludseligt at få beskeden om, at skærmdriveren er blevet gendannet.
Vi går ud fra at det kan klares med en opdatering af softwaren, men det hører bare ikke til i en high-end bærbar. Specielt ikke når brugere ikke selv kan opdatere driveren, men tålmodigt må vente på Microsoft og Nvidia skubber den ud via Windows Update.
Book skal blive mere stabil
Efter et år med en Surface Pro 3, som har kørt klippestabilt, var de første par dage med Book frustrerende.
Computeren genstartede vilkårligt fire_fem gange, ligesom den frøs midt i opgaver. Vi pressede også Book med video- og fotoredigering i Adobe Premiere Pro og Lightroom, men det er jo netop ideen med en lille, kraftig og alsidig bærbar computer.
Det skal dog siges, at problemer forsvanr efter et par Windows Updates. Men den slags skal være på plads inden lancering.
Dvale er ikke nødvendigvis dvale
Af og til ligger Surface Book tilsyneladende og arbejder for sig selv i tasken, hvor den suger på batteriet - selvom maskinen gik i dvale, da den blev klappet sammen.
Det er en kritisk og irriterende fejl, for med en moderne bærbar skal man kunne klappe op og arbejde videre med - og man skal slet ikke slæbe rundt med sin oplader som backup.
Vi havde lidt samme problem med Surface Pro 3 de første par måneder. Det varede indtil en opdatering tilsyneladende løste det. Men Surface Book driller stadig.
Der er en hel tråd dedikeret til mulige løsninger hos Microsoft (læs den her), men ind til videre har vi bedt vores Surface Book om at gå dvale i stedet for den lettere sleep mode. Det hjælper, men det er en lappeløsning.
Artiklen fortsætter under billedet...
Konklusion: Første generation er svær
Alt i alt er Surface Book en attraktiv Windows-bærbar, som både leverer varen på batterilevetid, skærm, ydelse og design.
Det noterede vi allerede i vores første test - og det gælder også her efter en lille uges brug.
Vores kritikpunkter er derfor primært rettet mod softwaren, hvis kvalitet ikke matcher maskinens lækre ydre.
Det er et problem, der gælder de fleste førstegenerationsprodukter inklusiv da MacBook Air kom frem. For fuld og problemfri hardware- og softwareintegration er svært. Rigtigt svært.
Nogle af områderne har Microsoft allerede prøvet at tage hånd om med opdateringer hvilket gør os forhåbningsfulde.
Med lidt held burde de fleste fødselsvanskeligheder være ryddet af vejen når / hvis Surface Book kommer til Danmark i 2016.
Update april 2018: Alle issues med softwaren har været løst i over 1 år nu.
Læs også: Test af Microsoft Surface Pro 4: Hurtigere, bedre, hårdere, stærkere