106 millioner kroner var, hvad det lykkedes staten at vride ud af France Telecom-selskabet Orange, som i går offentliggjorde en aftale om at købe statens syv procent af det danske mobilselskab.
Prisen svarer til, at hele det danske Orange-selskab bliver vurderet til at være omkring en milliard kroner værd.
France Telecom må hoste op med en tredjedel af det beløb, fordi der også var institutionelle investorer med som mindretalsaktionærer i Danmark.
Benyttede ikke option
Staten havde en option på at sælge sine aktier for 100 millioner kroner for to år siden, som regeringen undlod at benytte sig af.
Til gengæld scorede den sidste år 152 millioner kroner på en sejr i en voldgiftssag mod France Telecoms internet-selskab, Wanadoo, som var løbet fra en aftale om at købe de danske internetaktiviteter.
Til gengæld havde staten og de øvrige mindretalsaktionærer rejst krav om i alt 946 millioner kroner, heraf 286 millioner kroner til den danske stat, i en ny voldgiftssag. De mente, at Orange var løbet fra sit løfte om at lukke den danske fastnetforretning.
Både den voldgiftssag og en anden retssag slår aftalen om at sælge aktierne en streg over, og på baggrund af de krav, som staten havde rejst, er Socialdemokraternes it-ordfører, Thomas Adelskov, skuffet.
- Efter min bedste overbevisning er der tale om et knæfald for Orange, siger han.
Thomas Adelskov påpeger, at finansminister Thor Pedersen (V) stillede flere penge til statskassen i udsigt, da han i 2002 undlod at benytte en option på at sælge Orange-aktierne for 100 millioner kroner.
- Jeg synes, at finansministeren bør være ekstremt skuffet. Det er samme beløb som for to år siden, og nu har vi blot haft to års usikkerhed om at få pengene ud, siger den socialdemokratiske ordfører.
Det er ikke lykkedes Computerworld Online at få en kommentar fra Venstres finanspolitiske ordfører, Kristian Jensen.