Tilbage i 2014 havde vi en lille darling. Tyske Schenkers XMG P304 var en 13 tommer gamer-bærbar, som havde overraskende meget at byde på, på trods af en relativ lav pris og et tilsvarende lille design.
I år er der så kommet en efterfølger. A305. A for Advanced. Den findes stadig i et hav af konfigurationer, som du selv kan bestemme - til en tilsvarende pris.
For hvor meget kan du egentlig få hos en pick-and-choose-leverandør? Se med her.
Design som går igen
Designet af A305 er præcis det samme som sidste års model, men med et par modifikationer.
Computeren er stadig relativ let og tynd af en gamer-bærbar i sin klasse med sin indmad.
Den testede model er uden touchskærm, men når formålet er en høj FPS, er "fjedtede" fingeraftryk på skærmen ikke just topprioritet.
Da vi testede sidste års model, var vi glade for designet, selvom det var lidt kedeligt.
Det samme skal siges her, selvom vi også kan se, at materialevalget er det samme, som på sidste års model.
Problemet med det er, at efter vi endte testen sidste år, benyttede vi computeren i et par måneder endnu.
Her begyndte lamellerne ved kølerområderne at knække af, og man kan frygte, at det kan også kan ske med denne model.
Tastaturet er stadig det samme og klarer sig godt. Der er langt til mekaniske taster, men du både skriver og spiller udmærket på det.
Trackpadden er til gengæld tæt på ubrugelig.
Tung og uden nogen form for friktion eller anden feedback, og imens du nok kan argumentere for, at en gamer-bærbar ikke har behov for en god trackpad, så skal den helst ikke være så ringe - specielt, hvis du vælger en model uden touch-skærm.
Men hvad kan den så?
XMG A305 er en Clevo-computer.
Clevo er et kinesisk mærke, som producerer skallen til computeren og en standard, som der herefter kan sættes indmad i den. Det er ikke kun tyske Schenker, som sælger disse.
Også danske MM-Vision har solgt Clevo-enheder.
Indmaden i den testede enhed er en i7-4710MQ processor fra Intel, 8 GB RAM,et Nvidia 960M GTX grafikkort, en 128 SSD sammen med en HDD, og en 1080p-skærm med mat overflade. Alt sammen i en 13-tommer computer på cirka to kilo.
Der er de samme porte på bærbaren, som du finder på den nu ældre model. Masser af USB 3.0, HDMI, plads til SD-kort og ethernetstik... og et VGA-stik.
Her er stadig ingen displayport eller mini-displayport, hvilket stadig er underligt, når der nu er et VGA-stik.
Computeren kommer med Windows 8.1, men kan selvfølgelig opgraderes til Windows 10, og ellers ingen bloatware.
Vi prøvede igen mange af de samme spil, som vi gjorde dengang, og uden at vi oplevede nogle større performance-problemer.
Vi testede blandt andet Shadow Of Mordor-spillet, og forsøgte at køre i "ultra"-mode på FullHD-skærmens opløsning. Det gik udmærket, og kun ganske få steder oplevede vi nogen form for lag.
Andre spil såsom Wolfenstein: The New Order kørte med 60 FPS på "medium" og 45 FPS på "High" - ganske acceptabelt.
Ligeledes kan du også spille League Of Legends på en stabil FPS på over 60, og en del andre spil, Evolve og Far Cry 4 for eksempel, kører også på FPS-niveauer på ultra-mode, som er spillelige (cirka 30 FPS).
Alt i alt kan du sige, at computeren absolut kan bruges til spil, så længe du ikke forventer, at spil fra 2014/2015 kan køre i Ultra-kvalitet eller i 4K-opløsning.
Bliver stadig varm og larmer
Presser man en computer med nok pixels og polygoner, så bliver computeren også varm. Vi oplevede aldrig, at den foregående model blev for varm, så vi ikke kunne bruge den.
Det gør vi heller ikke med A305.
Vi oplever dog stadig, at dens blæser larmer som et helt lille rockband, når den virkelig kommer i gang.
Endda nogle gange uden åbenlys grund.
Ligeledes bliver processoren i computeren også meget varm - helt op imod 90 grader eller lidt over, hvilket er lige i overkanten.
Konklusion
Denne test er markant kortere end testen fra sidste år. Meget af bærbaren er præcis det samme, ligesom konklusionen er præcis den samme: XMG A305 er en computer, som kan yde meget i forhold til sin størrelse, men hvis du vil have en rigtig gamer-bærbar, en "slæbbar" så at sige, så skal du nok op i nogle af de større, tungere, og bestemt også dyrere drenge såsom MSI's eller Alienwares computere.
Trackpadden er ringe på A305, men hvis du altid har en ekstra mus med, så er det knap så vigtigt.
Ligeledes larmer computeren meget, så snart blæseren går i gang - hvilket den nogle gange gør uden nogen åbenlys grund.
Ligeledes kan vi frygte, at byggekvaliteten igen ikke er den bedste, da sidste års model knækkede lidt i lamellerne ved blæseren efter et par måneder.
Men ydelsen er der intet at kritisere. Specielt til prisen.
Den testede model står til omkring 8.000 kroner. Det er en fin, middelmådig gamer-bærbar, som har lige dele mobilitet og ydelse. Du finder langt bedre gamer-bærbare derude, men de er ligeledes også dét tungere.
Læs også: Test: Ny gaming-computer giver baghjul til klassiske maskiner