Mens sexrobot-byggere flere steder i verden proklamerer, at de er lige på trapperne med digitale, intelligente og realistiske robotter til at hygge sig seksuelt med, slår en britisk forsker nu alarm.
Alarmknappen er trykket ned af dr. Kathleen Richardson, som forsker i robotetik ved De Montfort University i Leicester, blot få måneder før verden er klar til fødslen af den godt hypede talende sexrobot med navnet Roxxxy og den mandlige pendant, Rocky.
Vil ikke have kønslighed i samfundet
Dr. Kathleen Richardson siger til BBC, at hun frygter, at sex-robotterne vil styrke traditionelle stereotyper af kvinder og fortælle robotbrugerne, at et forhold ikke behøver at være mere end noget fysisk.
"De modeller, som de trækker på, og hvordan robotterne skal se ud og deres rolle, er faktisk meget foruroligende. Vi mener, at skabelsen af disse robotter vil bidrage til skadelige relationer mellem mænd og kvinder, voksne og børn, mænd og mænd samt mellem kvinder," siger dr. Kathleen Richardson til BBC.
Hun har ifølge flere britiske medier nu indledt en kampagne, der skal forbyde udviklingen af robotter, som er med til at skabe kønsulighed i samfundet.
Kan vi se forskel?
Men er det nu også så skadeligt med en kvindelig sex-robot, der stereotypisk har langt hår, makeup og som udgangspunkt en vovet påklædning?
Kønsforsker Marlene Spanger fra Kulturel og Globale Studier ved Aalborg Universitet mener, at hendes britiske forskerkollega har en pointe, som vi skal være opmærksomme på.
"Robotterne bliver jo skabt i menneskets billede, og derfor har producenterne også et medansvar for de produkter, de sender på markedet. Det handler jo om hele pakken og ikke kun sex, men også om intimitet, nærhed og sociale relationer," siger hun.
"I forprogrammeringen af robotten ligger der jo en forestilling om, hvad mænd og kvinder skal leve op til," lyder det.
Set i det lys kan Marlene Spanger godt frygte, at med alt for medgørlige sex-robotter i alt for mange hjem kan vi gå hen og få et mere afstumpet samfund.
"Det store spørgsmål er jo, hvilke konsekvenser det får for menneskers evne til at skabe sociale og intime relationer mennesker imellem, hvis sociale og intime relationer overvejende knyttes til en føjelig dukke end til et rigtigt menneske af kød og blod," siger hun og understreger, at debatten i høj grad handler om fremtidsscenarier.
Overvurdering af sexrobotterne
Adjunkt Mikkel Willum Johansen Institut for Naturfagenes Didaktik ved Københavns Universitet forsker blandt andet i kunstig intelligens, og han opfordrer til at slå koldt vand i kredsløbene vedrørende en sexistisk debat.
For sexrobotter er i hans optik ikke meget mere end avancerede lolitadukker, som i fysisk fremtoning, mekanisk og ikke mindst intellektuelt er mennesket totalt underlegne.
"Selv om sexrobotter er simple, kan man dog godt knytte stærke bånd til dem. Det har vi set med robotter til både børn og ældre, men på grund af den begrænsede intelligens i robotterne tror jeg ikke, at nogen vil blande sexrobotter og mennesker sammen," vurderer Mikkel Willum Johansen.
Han mener ikke, at der vil komme mennesketro robotter på markedet inden for de første mange år.
"Bekymringen bunder først og fremmest i en kraftig overvurdering af, hvad robotterne kan præstere. For mig er det ikke en reel problemstilling i kønsdebatten, hvor man nok kunne tage fat andre steder, der er mere relevante," lyder det fra Mikkel Willum Johansen.
Læs også:
Bill Gates: Derfor bør du være bekymret for kunstig intelligens