Artikel top billede

Seks barrierer som kan bremse it-udviklingen i dit firma

ComputerViews: Det er et grundvilkår, at it-udviklings-afdelingerne presses for at skulle levere flere løsninger hurtigere og bedre. Her er 12 typiske bremseklodser i arbejdet. Kender du dem?

ComputerViews: Det er et stående krav, at it-afdelingen skal blive mere business-agtig: It-udviklingen skal i stigende grad tage udgangspunkt i forretningens behov og ikke i simpel drift.

Det kræver næse for både strategi, økonomi og de potentielle muligheder, der ligger i at tænke disruptivt - evner, som eksempelvis Danmarks bedste CIO, Falcks Torben Ruberg, har.

Det kan du læse mere om her: Falcks CIO har et vigtigt grundprincip - følg det hvis du vil sikre din virksomheds fremtid

Altid bagefter

Det stiller store krav til it-afdelingerne, at forretningen og hele virksomheden pludseligt står og falder med både kvaliteten på det leverede og hastigheden, hvormed det leveres og implementeres (det er det, som man kalder for 'time to value')

Nogle it-udviklings-afdelinger vil nok føle, at de altid er bagefter. Men måske er der løsninger af finde på det problem, da mange it-afdelinger plages af de samme flaskehalse:

Styregrupper

Alle it-projekter skal styres i den rigtige retning, så alle regler, aftaler og forpligtelser overholdes.

Tidligere var alle store projekter styret af en styregruppe. Jo større den var, jo langsommere gik det, og sådan er det ofte fortsat. Jo flere medlemmer, jo flere dagsordner. Og jo sværere er det at nå til afgørelser i løbet af et møde.

Helt slemt bliver det selvfølgelig, hvis gruppen kun mødes sjældent - for eksempel en gang månedligt. Det betyder, at vigtige beslutninger vil blive udskudt og forsinket, og hele projektet dermed bremset op.

Hvad kan man gøre? Tænke mere i uddelegering og fælles fodslag og arbejde for at, at alle medarbejderne forstår, hvad projektet handler om, og hvad målet er.

Multitasking

Skal du have et projekt til at rulle, så afskaf al multitasking. Udviklerne kan ikke lide det, og de mister fokus.

Faktisk har tidligere undersøgelser vist, at en afbrydelse af en medarbejder i gennemsnit koster helt op til 15 minutters tabt arbejde. Så lang tid tager det nemlig for udvikleren at 'finde tilbage' igen i sporet.

Det er noget, som mange sikkert kan nikke genkendende til.

Hele fidusen ligger i, hvordan man så undgår multitasking i organisationen, og det handler jo om organisering og bemanding: Jo færre medarbejdere, jo større er chancen for, at den enkelte ofte afbrydes af nye (haste)opgaver.

Projekter

Traditionelt udvikler vi it-løsninger via projekter, og jo mere kompleks designet er, jo større bliver projektet. Og jo større projektet bliver, jo større bliver risikoen for at løbe ind i en blindgyde, blive forsinket, miste overblikket og ende i havari.

Det er blandt andet noget af det, der typisk rammer de store offentlige it-projekter, hvilket du kan læse mere om her:

Fremfor at udvikle efter klassisk projekt-metode, kan man overveje at sigte efter releases i stedet, hvor projektet deles op i en lang række mindre bidder, der løbende deployes.

Det gør det muligt løbende at justere løbende ('enhancements succed, project fails').

Blandt andre Microsoft er i meget stor stil begyndt at anvende denne metode i sine stor-lanceringer af nye top-produkter. Det er ikke det samme, som interne it-projekter, men princippet er det samme, nemlig løbende integration og løbende deployment, hvor enhver forbedring sættes i produktion omgående.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Derfor er det godt at opgradere og udsende nye versioner af Dynamics hele tiden

Få styr på 'shadow it'

'Shadow it' - 'skygge it' - er udbredt i mange virksomheder. Der er tale om it-systemer og - løsninger, som er indkøbt af forskellige afdelinger uden om it-afdelingens kontrol og altså uden at være en del af den overordnede it-strategi.

Skygge it er ofte udtryk for, at it-afdelingen er 'ude af sync' med forretningens behov, og derfor er det værd at kigge på løsningerne, som ofte har forretningsværdi, men som skal have en kærlig teknisk hånd.

Du kan læse mere om skygge it her: Disse ting holder din it-chef vågen om natten

Krav om fejlfri løsninger

Ingen it-løsninger er fejlfri, og alle store løsninger har behov for justeringer og tilretninger hen ad vejen.

Til gengæld ligger det lidt i it-afdelingerne (og it-udviklernes) selvforståelse, at de gerne vil levere 100 procent færdige løsninger, som bare spiller og som egentlig er små mesterværker. Hvilket stort set aldrig lykkes helt.

Læs også:

Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Denne it-type kan ødelægge din virksomhed: Men næsten ingen er på sporet af den

Disse ting holder din it-chef vågen om natten

Her er de farligste data-huller for CIO'en - vær ekstra forsigtig her

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en

Hvilke væsentlige barrierer for effektiv it-udvikling kender du til? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering