Artikel top billede

It-verdenens giganter er blevet ramt af flere ugers uro på aktiemarkedet. (Foto: Phil Pell/iStockphoto)

Aktiepanikken rammer it-giganterne - men du skal slå koldt vand i blodet

Et allerede nedadgående aktiemarked faldt drastisk mandag, og flere af de helt store it-virksomheder faldt med. Men der er ikke grund til frygt, for alt skal nok blive godt igen.

Apple, Google og Microsoft oplevede alle voldsomme fald i aktiekursen mandag, da en lang række investorer solgte, hvad de havde investeret i de tre it-giganter.

Alene Google-aktien faldt med omkring 50 point, før markedet lukkede. Se udviklingen her.

Direktøren for Apple, Tim Cook, gik så langt som at mane til ro i et åbent brev. Og man skal tage ham på ordet.

Det er meldingen fra Sydbanks aktieanalysechef, Bjørn Schwartz: 

"Tim Cook mener, at investorernes forventninger er kørt af sporet i forhold til realiteterne. Vi så ganske vist et heftigt udsving på Apple-aktien i går, hvor den startede med et fald på 13 point, før den kravlede op til et fald på to point, men det modsvares ikke af Apples reelle udvikling."

Panikreaktion fra investorerne

Ifølge Bjørn Schwartz er kursfaldet nemlig ikke baseret på virksomhedernes reelle tilstande men på panik hos investorerne.

Kina har nemlig de seneste uger devalueret sin valuta og meldt om faldende vækst. Det har spredt en frygt blandt investorer, der tror at bunden vil gå ud af markedet:

"Det er en reaktion på flere ugers ophobet frygt for, hvor galt det vil gå i Kina. Men Kinas økonomi er måske bremset lidt op, men den falder ikke af hesten. "

Bjørn Schwartz påpeger, at der er vækst i andre markeder uden for Kina blandt andet i Sydeuropa, og at markedet har haft så meget vækst de seneste år, at det godt kan tåle en lille opbremsning:

"Der har jo været kraftige stigninger de seneste år, så den realøkonomiske betydning er nok ikke stor. Men på vækstmarkederne tager det her tid. Rusland og Brasilien er i recession, men Kina og Indien er trods alt stadig voksende markeder."

Læs også: Her er vinderne på det danske softwaremarked: Disse teknologier er der for alvor skub i


De dygtige klarer sig fint

Når væksten på det kinesiske marked ikke er lige så kraftig som før, betyder det faldende priser for råvarer, så flere kan få fingrene i dem til produktion.

Det kan betyde en intensivering af konkurrencen på hardware-området. Men det er ikke grund til bekymring for de store it-virksomheder.

"Teknologivirksomheder er jo vant til høj konkurrence. Det er jo veldrevne virksomheder, så når stormen lægger sig, vil investorerne se sig om og se, at de har solgt kvalitetsaktier, der har en stærk forretningsmodel. Så vil investorerne vende tilbage og købe de gode aktier op igen."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere