Christel Schaldemose (S) har som medlem af EU-parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse været med til at udforme den kommende forordning om it-sikkerhed.
Regelsættet vil gøre det til en pligt for en lang række virksomheder at melde såkaldte hændelser vedrørende netværk informationssikkerhed (NIS) til en offentlig myndighed.
Det kan du læse mere om her: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed
Christel Schaldemose, nu har forordningen været under opsejling siden 2012. Hvornår kommer den?
"Forhandlingerne er stadig i gang, men det skulle være vedtaget senere i år og træde endeligt i kraft to år senere."
EU har jo allerede regler på området, så hvorfor er der nye regler på vej?
"De regler som EU har på området er fra 1995, så udviklingen er simpelthen løbet fra dem."
Læs også: Hvordan skal en it-havarikommission se ud?
EU formoder selv, at omkring 1.300 virksomheder vil blive påvirket af den nye forordning. Hvordan kan man være sikker på, at meldepligten bliver overholdt?
"Det er et godt spørgsmål. man kan selvfølgelig ikke tjekke alle, men der vil formodentlig blive foretaget stikprøver. Men vi har ikke nogen garanti for, at alle vil følge reglerne."
Selv om de nye regler betyder meldepligt, er der ikke et krav om, at hændelserne skal offentliggøres. Hvordan kan det være?
"Der står i forordningen, at den ansvarlige offentlige myndighed kan beslutte at offentliggøre hændelsen, hvis det tjener offentlighedens interesser. Så skulle det være tilfældet, er der ikke noget til hindring for en offentliggørelse. Så jeg er helt tryg ved formuleringen om, at der ikke er krav om offentliggørelse."