Alt hvad du foretager dig har en konsekvens.
Hvis du køber en dyr smartphone, så er der højst sandsynligt afrikanske minearbejderre, der har samlet mineralerne til den, sydasiatiske fabriksarbejdere, der har samlet den imens vestlige multinationale virksomheder høster hele fortjenesten.
Og det er ikke altid, at alle i logistikkæden behandles lige godt.
Derfor kan du købe en FairPhone 2, hvor der skulle være tænkt på alle. Det er en fair telefon, så der ikke bruges udnyttet arbejdskraft.
Telefonen har udskiftelige dele, så den løbende kan opgraderes - ergo går der mindre telefon til spilde - og der er et stort fokus på at bruge færre mineraler fra konfliktramte områder som for eksempel Congo.
Dermed er FairPhone 2 en af de få telefoner, som du kan købe, hvor du ved, hvor ALLE pengene ryger hen, når du har betalt for den.
Ergo kan du være sikker på, at der ikke går penge til en eller anden afrikansk krigsherre, der tvinger folk til at arbejde i miner for at hente mineraler op.
Du kan forudbestille den her, hvis den vækker interesse.
Konfliktmineraler
I smartphones bruges der nogle uhyre sjældne og dyre mineraler. Og langt de fleste af dem - i langt de fleste telefoner - kommer fra miner i afrika, hvor forholdene ikke nødvendigvis er de bedste.
Noget kommer endda som konfliktmineraler fra miner omkring Congo, hvor der drages parralleller til konfliktdiamanterne, som blev minet i forbindelse med borgerkrige.
Prisen for fair-telefonen bliver cirka 4.000 kroner, og den kommer med en 5-tommer FullHD (1.920 x 1.080 pixels) skærm, en snapdragon 801 processor, 32 Gb lagerplads (med plads til SD-kort), 8 megapixel kamera, dualSIM og 2 Gb Ram.
En telefon, som nok ville klassificeres som en mid-to-high-end smartphone.
Du kan læse meget mere om, hvor mineraler til vores smartphones kommer fra i nedståede artikel om den første FairPhone.
Her er den første smartphone, som du kan købe med god samvittighed