Artikel top billede

Ny liste: Her er verdens - og Danmarks - vildeste computer

Listen over de 500 kraftigste supercomputere er kommet i en ny version. Her de vildeste fartmonstre i verden. Danmark er også med på listen.

For femte gang i træk er det Tianhe-2, der med sine 33.86 petaflop per sekund topper listen over verdens kraftigste regnemaskiner.

Supercomputeren er udviklet af Kinas National University of Defense Technology, der siden 2013 har siddet tungt på toppen af top 500-listen, der udkommer to gange om året.

Men måske er der et tronskifte på vej: IBM og Nvidia bygger verdens vildeste computer

Med den nye liste er det er 45. gang, at oversigten over de 500 hurtigste supercomputere i verden bliver opgjort.

Kina topper igen, igen

Den kinesiske supercomputer har mere end 3,1 millioner kerner og kan ondulere knap 55.000.000.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet på sin allerhøjeste ydeevne, hvilket er dobbelt så mange som den tidligere hurtigste supercomputer i verden - Titan fra Cray, der toppede listen i 2012 og 2013.

Titan ligger dog stadig på andenpladsen på den helt nye liste.

Tianhe-2 - også kaldet MilkyWay2 på engelsk - skal med sit Linux-operativsystem holde styr på blandt andet sin godt en million gigabyte hukommelse, når den svælger i data i Kinas nationale supercomputer-center i multimillion-byen Guangzhou i den sydkinesiske Guangdong-provins.

De ti øverste pladser på listen har faktisk ikke ændret sig - med en enkelt undtagelse.

På syvendepladsen er der nemlig dukket en helt ny maskine op, der hedder Shaheen II.

Det er en Cray XC40, der er blevet stillet op på King Abdullah University of Science and Technology i Saudi Arabien.

Den er målt til en topfart på 5.536 petaflop per sekund, hvilket gør den til den hurtigste computer i Mellemøsten nogensinde.

Dansker dukker op

Man skal scrolle lidt ned, før man støder på Danmarks hurtigste maskine.

Men på en plads som nummer 163 dukker navnet Computerome op.

Navnet dækker over hardware-komponenter, som teknikere har samlet til Danmarks kraftigste computer i et stille hjørne på den nordligste del af DTU Risø ved Roskilde.

Den er placeret i to containere, hvor en er udstyret med computerens mere end 16.000 kerner og 92 terabyte hukommelse, mens den anden container er optaget af storage-systemets 7,5 petabyte lagerplads.

Det giver en kapacitet på cirka 0,5 petaflops.

Du kan læse meget mere om maskinen her: Indkøbsliste: Det skal du bruge for at bygge Danmarks kraftigste supercomputer

Syddansk Universitet har også en talknuser, der foretager en halv billiard udregninger i sekundet, eller det samme som 2.000 skarpladte gamer-computere kan diske op med. Det burde være nok til en førsteplads i Danmark.

SDU's computer er dog 'kun' med på listen som nummer 244.

"Den forholdsvis lave placering skyldes, at det kun er CPU-delen af SDU's computer, der er blevet benchmarket," fortæller Torben Kruchov Madsen fra IT-service på SDU.

"Ydelsen fra de 144 Nvidia K40 GPU'er, der også er del af computeren, mangler i resultatet. Der er endnu ikke blevet afviklet en HPL-benchmark der inkluderer GPU'erne, da det er ikke helt trivielt," siger han.

Du kan læse mere om fartmonstret her: Ny supercomputer bringer Danmark i top-100 i verden: Så heftig er den

Du kan se hele listen over de 500 kraftigste computere her.

Læs også:

Computerworld på besøg: Her er DTU's supercomputer, der regner til du segner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren