ComputerViews: Efter flere års tilløb kommer Oracle nu væltende ind på markedet for cloud-baserede erhvervs-løsninger. Det sker med lanceringen af en hel stribe ny-udviklede produkter - 24, for at være præcis - som selskabets stifter og ejer, Larry Ellison, fornylig løftede sløret for.
Det kan du læse mere om her: Oracle blæser ind i cloud'en med fuld kraft med kæmpe-lancering.
I vanlig stil skorter det ikke på de flotte ord fra Larry Ellison, der mener, at Oracles nye cloud-portefølje er nærmest komplet og den hidtil mest fuldstændige, som verden har set.
For et par år siden satte selskabet så småt gang i udviklingen med lanceringen af dets første cloud-database, Oracle Database 12c.
Det åbne spørgsmål er imidlertid, om Oracles nye cloud-løsninger reelt kommer en postgang eller to for sent.
Mens de øvrige leverandører af erhvervs-løsninger var i fuld gang med at udvikle deres kommende cloud-løsninger, var Larry Ellison nemlig udtrykt skeptisk over for de nye trends.
Dengang kaldte han cloud computing for 'latterlig' og for svær at tjene penge på. Og det er noget, der har hængt ved i mange år, selv om Oracle for et par år siden meddelte, at selskabet nu ville gå 'all in' på cloud computing.
Det kan du læse mere om her: Oracle-boss sluger kamel: Nu er cloud altså et hit
Konkurrenterne er i fuld gang
Mens Oracle har været i gang med at udvikle nye produkter, har konkurrenterne forlængst fløjtet cloud-togene i gang.
Det gælder ikke mindst Microsoft, der med Satya Nadellas tiltræden som ny topchef har sat gang i den største transformation af det store selskab nogensinde med netop cloud som kerne og omdrejningspunkt.
Hele Microsofts mangfoldige produktportefølje skal med tiden smeltes sammen i cloud'en. I den manøvre gemmer der sig en helt ny måde at anvende it på.
Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer
Også IBM, SAP og det 100 procent cloud-baserede Salesforce.com har fat i markedet, som Oracle nu vil ind på.
Oracle nævner også selv Amazon Web Services som en hovedkonkurrent, men meldingen er blevet mødt med nogen skepsis, da Oracle historisk har bevæget sig i markeder med gode indtjenings-marginer - altså typisk de mere teknisk krævende business-orienterede workloads
Amazon Web Services sælger såkaldt infrastructure as a service, der er langt længere nede i markedet og som kræver stor volumen. Den har Oracle ikke endnu.
Omsætning falder
For Oracle gælder det - som for de øvrige store leverandører af it-løsninger til erhvervslivet - at omsætningen på den traditionelle forretning falder med stor hast.
Læs om det her: Oracles indtjening styrtdykker - her er grunden
Kunderne gider ikke længere de tunge implementeringer, de trælse licens-audits (som Oracle, Microsoft og de øvrige ellers har tjent styrtende på gennem årene) og de dyre licens-betalinger.
En del af grunden til Oracles langmodighed i forhold til at entre cloud-markedet for alvor, skal imidlertid nok (også) findes i, at Oracles kunder på især applikations-siden har holdt igen med at skifte til cloud. Det samme kan SAP se.
Men nu er efterspørgslen altså vendt.
På omgangshøjde
Dermed kan meget tyde på, at Oracle faktisk er på omgangshøjde med en væsentlig del af selskabets kunder, nemlig applikations-kunderne, som først nu begynder at komme i gang med at kigge på cloud'ens muligheder.
Og så har Oracle masser af penge, masser af ressourcer og (ikke mindst) en meget stor kunde-base, som selskabet nu skal til at massere og føre over i cloud'en.
En smart fidus i Oracles nye cloud-satsning er samtidig, at selskabet har sørget for, at udviklerne kan bygge løsninge til cloud-tjenesterne - både Oracles Infrastructure as a Service- og Platform as a Service-løsninger - i de samme værktøjer, som de hidtil har anvendt til at bygge løsninger til Oracles on-premise-løsinger.
Det er smart tænkt, og det fjerner en væsentlig barriere i arbejdet mod hurtigt at få opbygget en stor portefølje af applikationer rettet mod kunderne.
Hvad kommer der nu til at ske på cloud-markedet? Hvad skal der til for at Oracle får succes? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Læs også:
Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser
Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre
Her er de fire faser vi skal kæmpe os igennem før cloud bliver hver mands eje