Sommerferien er heldigvis inden for synsvidde, og det betyder samtidig, at masser af danskere skal en tur til udlandet - medbringende familiens it-udstyr og telefoner.
Men er din smartphone, tablet og computer klar til at blive tilsluttet hotellets wi-fi-hotspots, og hvad nu hvis din telefon bliver stjålet eller glemt?
Det er problemstillinger, som it-sikkerhedsfolkene kan svare på.
"Det er altid vigtigt at bruge sin sunde fornuft, inden man på sommerferien logger på det første og bedste wi-fi, man kommer forbi i lufthavnen, stranden eller hotellobbyen. Vi ser hvert år eksempler på, at hackere er koblet på disse offentlige netværk eller endda opretter et netværk til lejligheden med et tillokkende navn og blot sidder og venter på, at en person med en sårbar, ubeskyttet enhed logger på," fortæller Bo Skeel, der er evangelist hos antivirusproducenten Bitdefender.
Og selvfølgelig skal man bruge den sunde fornuft, men det skader ikke at få den genopfrisket.
Derfor har sikkerhedsfirmaet Bitdefender samlet 10 gode sommerferieråd til, hvordan du trygt kan medbringe din computer, tablet eller smartphone på sommerferien og bruge wi-fi i udlandet.
1. Lav en kopi af dine data inden afrejse
Inden du pakker kufferten færdig og kører til lufthavnen, så glem ikke at lave en back-up af din data, enten online eller på en fysisk harddisk.
2. Vær opmærksom på mobile apps
Hvis du har brug for at downloade apps til at hjælpe dig med at finde hoteller, restauranter, museer og lokale taxier i et ukendt område, så sørg for at kun at installere apps fra pålidelige og anerkendte kilder.
3. Undgå falske netværk
Spørg en ansat på hotellet, restauranten, eller hvor du opholder dig, om det præcise navn på netværket. Så undgår du at hoppe på et falsk netværk, som har et lignende navn, men hvor der kan sidde en hacker og kigge med. Du kan også spørge om de bruger AES (Advanced Encryption System) til deres wi-fi.
4. Tænk dig om når du surfer
Mobil ransomware er et stigende problem og retter sig mod danske Android-brugere med ubeskyttede mobile enheder. Ransomware spreder sig især via utilsigtede downloads, så tænk dig om, når du surfer på nettet. Undgå ukendte hjemmesider og klik ikke på mistænkelige links.
5. Undgå automatisk deling
Sørg for at din computer ikke har automatisk deling aktiveret, ellers kan du risikere, at computeren står og leder efter andre netværk, uden du opdager det.
6. Netbank og online shopping
Du bør som udgangspunkt aldrig gå på netbank eller foretage online shopping på et offentligt wi-fi, men hvis det er en absolut nødvendighed, bør du bruge en dedikeret betalingsløsning, som garanterer en sikker forbindelse til din netbank eller betalingsside i netbutikken.
Tjek også at siden starter med https:// foran adressen, og der er en hængelås ved adressen, hvilket indikerer, at der er sikker adgang.
7. Installer antivirus
Installer antivirus og hold det opdateret. Det gælder ikke kun computeren, men også tablet og smartphone.
Anti-malware, anti-spyware og anti-spam er rigtig gode værktøjer til at undgå falske apps, virus og trojanske heste.
8. Husk opdateringer
Det er vigtigt at opdatere med nyeste software på din computer, tablet eller smartphone - også når det gælder apps.
Husk at opdateringer til styresystemer oftest indeholder vigtige sikkerhedsopdateringer, der lukker små huller.
9. Aktiver firewall
Din firewall skal altid være aktiveret. Man kan få firewall til både computer, tablet og smartphone og den bør altid være slået til, når du surfer på et offentligt wi-fi. Ellers er din enhed synlig for alle.
10. Husk kryptering og adgangskode
Hvis nogen stjæler eller finder din smartphone, tablet eller computer, er det betryggende at kunne blokere denne person fra at få adgang til dine private billeder, kontaktliste eller tekstbeskeder. Beskyt derfor dine mobile enheder med en stærk adgangskode.
Du kan også sikre din mobil med et anti-tyveri-program, der kan spore, låse eller endda slette telefonens indhold, hvis du skulle miste din mobil. Du kan også vælge at kryptere din data på mobilen.
Nogle telefoner kommer endda med en krypteringsløsning som en del af standardpakken.
Sådan lyder sommerens 10 gode råd fra et sikkerhedsfirma. Har du andre gode råd, er du meget velkommen til at benytte det nedenstående kommentarfelt til at sprede din viden i.
Læs også:
40.000 routere kidnappet: Nu misbruges de til DDoS-angreb
Ny rapport advarer: Sådan kan hackere ramme fly via WiFi i kabinen
Sådan sikrer 438 access points gigantisk Wi-Fi-netværk i Parken