Artikel top billede Ikon

(Foto: Foto: Eiren McLoughlin, CC BY-SA 2.0)

Danskerne er enige: Kom så med nye regler om databeskyttelse

Det er kun én ud af hver tredje dansker, der har tillid til, at virksomheder passer ordentligt på deres personlige data. Ny lov skal banke en ordentlig portion troværdighed ind i systemet.

Nu er EU's justits- og indenrigsministre blevet enige om en aftale, der skal forbedre databeskyttelsen for borgerne i medlemslandene.

Bedre databeskyttelse er naturligvis altid godt, men det handler også om, at få banket ny tillid ind i systemet. For der er rigtig mange danskere, der ikke tror på, at deres private data bliver opbevaret ordentligt.

Det viser en rundspørge til 1.007 repræsentativt udvalgte danskere, der er blevet spurgt på foranledning af Deloitte.

"De nye tal viser, at 35 procent af danskerne kun i mindre grad eller slet ikke har tillid til, at private virksomheder i dag håndterer personfølsomme data forsvarligt," siger partner i Deloitte, Kim Schlyter, der til dagligt rådgiver virksomheder om datasikkerhed i kølvandet på undersøgelsen.

Kun 15 procent af danskerne siger i dag, at de i høj grad har tillid til, at deres data bliver opbevaret forsvarligt.

"Det er lige præcis den mistillid, EU-forordningen skal afhjælpe, så borgerne føler, at de trygt kan udlevere deres personlige oplysninger til virksomhederne, når de for eksempel handler på nettet."

Store bøder

EU's justits- og indenrigsministre blev sidste mandag enige om at påbegynde forhandlingen med EU-Parlamentet om en større opdatering af de nuværende persondataregler.

"De nye regler vil give danskere og europæere flere rettigheder med hensyn til, hvilke data virksomheder og offentlige institutioner må bruge, og hvad de må bruges til. Selve udkastet er et kompromis fra de mange års tovtrækkerier, som det kommende luxembourgske formandskab nu skal bære igennem," siger Kim Schlyter.

De nuværende persondataregler fra 1995-direktivet er utidssvarende til et indre digitalt marked, mener han.

"De eksisterende regler er implementeret vidt forskelligt hos medlemslandene og gør brugen af data uoverskuelig for både virksomheder og borgere. De mange sager om persondatatyveri og lækager fra ind- og udland taler deres tydelige sprog. Der er behov for nye regler."

Konkret vil reglerne forpligte virksomheder til at bevise, at de har fået samtykke fra forbrugerne, såfremt de indsamler og opbevarer persondata.

Samtidig skal virksomhederne bevise, at de har sikret disse data mod lækage, misbrug og tyveri.

Hvis reglerne ikke efterleves, kan virksomheder risikere bøder på op til to procent af den årlige omsætning. Bødestørrelsen en væsentlig ændring fra de tidligere regler.

Forhandlingerne i EU starter den 24. juni, og de afsluttes hen imod slutningen af året.

Læs også:
EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse

Så hårdt vil EU-forslag om databeskyttelse ramme

Går EU-Kommissionens forslag til reformpakke om databeskyttelse for vidt?


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere