Artikel top billede

SKI-direktør kræver garanti mod bestikkelse fra Atea - ellers er det ud

Interview: SKI kræver garanti for, at der ikke er brugt bestikkelse i forbindelse med Ateas SKI-aftaler. Selskabet risikerer at blive smidt ud af samtlige SKI-aftaler, hvis selskabet ender med bliver dømt i bestikkelses-sagen i Region Sjælland.

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) lægger nu maksimalt pres på it-firmaet Atea med krav om en detaljeret redegørelse om Ateas rolle i den aktuelle bestikkelsessag i Region Sjælland.

Det fremgår af et brev, som SKI's direktør Signe Lynggaard Madsen i fredags sendte til sin direktørkollega i Atea, Morten Felding. Redegørelsen fra Atea skal ligge klar allerede fredag i denne uge.

I brevet, som Computerworld er i besiddelse af, opstiller SKI i alt seks punkter, hvor man vil have en nærmere forklaring fra Atea.

Blandt andet kræver SKI garanti for, at Atea ikke har benyttet bestikkelse ved igangværende udbud og i de eksisterende SKI-aftaler, hvor Atea allerede er udpeget som leverandør.

Du kan læse hele brevet fra SKI til Atea ved klikke her.

I forhold til den aktuelle sag i Region Sjælland skal Atea give en "faktuel gennemgang af de relevante forhold" i sagen, ligesom SKI beder Atea bekræfte, at man samarbejder med myndighederne for at få sagen opklaret.

Brevet nævner også et igangværende SKI-udbud, som Atea deltager i. Udbuddet dækker en rammeaftale (50.40) for computere og andet it-tilbehør. Aftalen forventes at udløse en omsætning på 420 millioner kroner.

SKI beder i den forbindelse Atea bekræfte, at ingen af de sigtede i bestikkelsessagen har været "direkte involveret i tilbudsafgivelsen".

Er der betalt bidrag til SKI?

Når offentlige myndigheder handler på en SKI-aftale betaler leverandøren en fast procentdel af købsprisen videre som bidrag til SKI's drift. SKI beder i den forbindelse Atea bekræfte, at man "konsekvent" har betalt den fulde såkaldte "rabatandel", som SKI er berettiget til.

Atea skal samtidig også garantere, at eventuelle manglende betalinger ikke blevet brugt til "uberettigede økonomiske dispositioner," som det udtrykkes.

I sagen fra Regions Sjæland har det været fremme, at medarbejdere fra Atea har overført 1,5 procent af Ateas omsætning i regionen til en særlig intern Atea-konto.

"De beskyldninger, der har været fremme, er så alvorlige, at vi er nødt til at få en forsikring om, at de penge, der skulle være afregnet til SKI, ikke er blevet brugt til noget andet, og at der ikke er foregået noget ulovligt på vores aftaler. Det er der nogen, der har spekuleret i, og det er vi nødt til at få Ateas ord for, ikke er sket her," siger SKI's direktør, Signe Lynggaard Madsen, til Computerworld.

Ingen er dømt

Hun understreger, at ingen endnu er dømt i sagen fra Region Sjælland, og at SKI ikke vil gøre sig til dommer.

Men hvis Ateas redegørelse ikke er tilfredsstillende, kan det få konsekvenser for Ateas nuværende SKI-aftaler, lyder det fra Signe Lynggaard Madsen.

"Vi skal se Ateas redegørelse og læse den grundigt igennem sammen med Kammeradvokaten. I yderste instans kan det få konsekvenser, hvis den ikke er tilfredsstillende. Men det må vi se på til den tid," siger hun.

Hvis der falder dom over Atea i sagen fra Region Sjælland er hun desuden klar til at udelukke Atea fra hele SKI-systemet.

"Rammeaftaler indeholder en klausul, som sætter lighedstegn mellem bestikkelse og misligholdelse af kontrakten. Så falder der en endelig dom, hvor Atea og ikke enkeltpersoner er skyldige, så vil vi benytte os af vores mulighed for at bringe samarbejdet til ophør. Men der er ikke nogen, der er skyldige, før de er dømt. Vi dømmer ikke nogen. Det gør retten."

"Men jeg har meget vanskeligt ved at se, hvordan vi kan fortsætte samarbejdet med Atea på vores rammeaftaler, hvis der kommer en dom i sagen fra Region Sjælland. Men nu skal Atea have mulighed for at forklare sig, og så vil vi vurdere, hvad vi gør," slutter Signe Lynggaard Madsen, som i øvrigt oplyser, at SKI ikke er blevet kontaktet af politiet i forbindelse med bestikkelsessagen fra Region Sjælland.

Computerworld har bedt Ateas direktør Morten Felding om en kommentar til kravne fra SKI. Men han har ikke ønsket at kommentere sagen.

Læs også:

Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag

Atea risikerer at blive udelukket fra offentlige it-kontrakter i hele Europa




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere