Sårbarhed i internettets rygrad

Den britiske regering advarer mod et sikkerhedshul i rygraden af internet, Transmission Control Protocol (TCP). Hackere kan blandt andet udnytte den til at lamme routerne, der sender trafikken rundt på nettet, men en sikkerhedsekspert finder det usandsynligt, at det vil ske i større omfang.

Selve rygraden af internettet, kommunikationsprotokollen TCP (Transmission Control Protocol), indeholder en sårbarhed, som hackere kan udnytte til at destabilisere nettets knudepunkter, routerne.

Advarslen kommer fra den britiske regerings bureau for it-sikkerhed, National Infrastructure Security Co-Ordination Centre (NISCC), som tager truslen om et angreb meget alvorligt.

Fejlen ligger i selve standarden for TCP fra Internet Engineering Taskforce, men graden af, hvor alvorlig den er, varierer, afhængigt af hvem der har produceret kommunikationsudstyret.

Foreløbig har Juniper Networks, som leverer nogle af verdens største routere til internetudbydere, undersøgt sagen og fundet frem til, at selskabets produkter er sårbare. De andre store leverandører undersøger sagen.

Kommunikation afbrydes på sek.

Svagheden i TCP, som blev opdaget af den amerikanske sikkerhedsspecialist Paul Watson, har sådan set været kendt i mange år, men det er nyt, hvor enkel den er at udnytte.

Med kendskab til sårbarheden kan hackerne afbryde en datastrøm mellem to maskiner på internet, hvad enten det er servere, klienter eller routere. I teorien kræver det, at angriberen rammer den rigtige af fire milliarder kombinationer, hvilket ville tage timevis. Men Paul Watson har demonstreret, at det ikke bliver tjekket, om der er tale om den nøjagtige kombination, og derfor kan kommunikationen afbrydes på få sekunder.

Hvor store konsekvenser det har at afbryde kommunikationen, afhænger af producenten og det enkelte udstyr, der ofte bliver nulstillet. Selv om man kan forestille sig, at angribere på den måde sætter en webserver ud af drift, er det ikke den største bekymring.

Maner til besindighed

Den gælder derimod routerne, som distribuerer datastrømmene i nettets knudepunkter. Routerne kommunikerer med hinanden via protokollen BGP (Border Gateway Protocol), som også bygger på TCP.

Mens trafikken på nettet generelt tager mange forskellige veje, så opretholder routerne ofte længere BGP-sessioner med hinanden og er derfor også mere sårbare, hvis de bliver afbrudt af hackere. Samtidig er konsekvenserne større, fordi de fordeler enorme mængder af trafik.

Alligevel maner udviklingsdirektør Dan Ingevaldson fra sikkerhedsselskabet Internet Security Systems til besindighed.

- Det er en seriøs sårbarhed, fordi den er udbredt, men effekten af den bliver sandsynligvis ikke så alvorlig, vurderer han over for IDG News Service.

For det første påpeger han, at de store leverandører af netværksudstyr sandsynligvis har haft lang tid til at opdatere deres software og komme med modforholdsregler, inden sårbarheden blev offentliggjort. For det andet kræver det, at angribere skjuler deres virkelige IP-adresse ved hjælp af spoofing, hvis de skal bremse routerne. BGP-protokollen understøtter digitale signaturer, der kan forhindre spoofing, fremhæver Dan Ingevaldson.

Relevante links

Advarslen om sårbarheden fra National Infrastructure Security Co-Ordination Centre

Sikkerhedsorganisationen CERT's tre år gamle beskrivelse af, hvordan TCP-sårbarheden kan udnyttes




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere