Microsoft lukker endnu en gang munden på nogle af sine kritikere ved at gribe til det enorme checkhæfte i stedet for at føre en monopolretssag til ende.
Microsoft har et stykke over 300 milliarder kroner i banken. Det skyldes blandt andet de mange patent- og monopolsager, der er anlagt mod verdens største softwareselskab.
Nu skal de ud af verden, så Microsoft kan bruge pengene til noget mere fornuftig end en enorm reserve, der igen virker som en magnet på alle med teknologipatenter og hang til at føre retssager.
Denne gang lukker Microsoft munden på den amerikanske delstat Minnesota.
Konkurrencemyndighederne i staten anklagede Microsoft for at have misbrugt sit monopol på styresystemer til pc'er til at tage en overpris på godt tre milliarder kroner fra statens borgere.
Microsoft har ifølge anklagerne indkrævet de ublu priser fra 1994 frem til 2001, da selskabet indgik forlig i den monopolsag, som de amerikanske forbundsmyndigheder havde anlagt.
Endnu er detaljerne i forliget ikke offentliggjort. Det vil først ske til juli. Men ifølge Financial Times kommer det til at koste Microsoft mellem 300 og 900 millioner kroner at slippe ud af søgsmålet i Minnesota, hvis selskabet følger mønstret fra forlig med andre delstater.
I alt har 17 amerikanske stater lagt sag an mod Microsoft med krav om, at selskabet betaler penge tilbage til kunderne i staten. Den største af sagerne har ført til, at Microsoft måtte af med syv milliarder kroner i Californien.
Microsoft har dog i de andre sager ikke betalt kunderne tilbage kontant. Derimod har selskabet udstedt værdikuponer. Dem kan kunderne bruge til få rabat, når de køber nyt hardware eller software - også fra andre leverandører end Microsoft selv.
Endnu mangler softwareselskabet at lukke syv delstaters monopolsager. Heraf synes en af den værste at være mod Massachusetts, den eneste af de amerikanske stater, som ikke anerkender forbundsmyndighedernes forlig med Microsoft.
Softwareselskabet har alene i denne måned indgået et forlig med konkurrenten Sun, som kostede 12 milliarder kroner, og et forlig med Intertrust Technologies, som modtager 2,7 milliarder kroner.
Relevant link
Domstolen i Minnesota har frigivet dokumenterne bag retssagen (kun tilgængelige frem til 26. april)