Det danske Datatilsyn skal tage stilling til, om Googles kommende e-mail-tjeneste, Gmail, krænker de danske regler om beskyttelse af persondata.
Det danske regler baserer sig hovedsageligt på EU-direktiver, og Google er også blevet indklaget for myndighederne i de 14 øvrige EU-lande samt i Australien og Canada.
Gruppen Privacy International står bag klagen, fordi den mener, at Googles gratis mail-tjeneste overtræder EU's regler om beskyttelse af persondata på en række punkter.
Gmail, der endnu kun er i betatest med omkring 1.000 testpersoner, udmærker sig ved at tilbyde op til en gigabyte serverplads til at gemme e-mails på. Det vil, argumenterer verdens største søgemaskine, gøre det unødvendigt at slette gamle mails. I stedet bliver det muligt at søge i alle mails.
Prisen for alle herlighederne er, at Google også udnytter sine søgeværktøjer til kommercielt brug. Søgemaskinen vil nemlig skanne alle e-mails for nøgleord, som annoncørerne kan få mulighed for at købe annonceplads i forbindelse med. Optræder et nøgleord i mailen, vil brugeren se en annonce.
Samtidig afviser Google at slette mails fra serveren med det samme, selv når brugeren har slettet dem fra sin indbakke. Google hævder dog, at det kun er et spørgsmål om selskabets backup-rutiner, skriver Internetnews.
En unavngiven talskvinde for EU-Kommissionen siger til nyhedsbureauet Reuters, at hvis blot Google informerer åbent om, hvilken politik der er for Gmail, så overholder tjenesten unionens regler.
Men det argument holder ikke en meter, fastslår Privacy International, som peger på, at det kun er brugeren af Googles mail-tjeneste, som accepterer Googles regler.
- De personer, som sender mails til Gmail-kunderne, har ingen mulighed for at give tilsagn om, at deres mails skannes for nøgleord, fremhæver organisationen ifølge Reuters.
- Selv personer, som tilmelder sig tjenesten, burde ikke sættes i en situation, hvor de handler med deres privatliv for at få adgang til e-mail, tilføjer formanden, Mark Rothenberg, over for Internetnews.
Google har også fået kritik for sin kommende mailtjeneste i hjemlandet USA, men der er reglerne om databeskyttelse ifølge Mark Rothenberg mere liberale end i Europa.
Google har erklæret sig villig til at overveje at ændre tjenesten på grund af kritikken.