En årrække med blodrøde regnskaber har skabt noget, der minder om oprørsstemning blandt en del af aktionærerne i den børsnoterede danske it-virksomhed Topsil, der producerer siliciumskiver, som er en vigtig bestandel i mange elektronikkomponenter.
De seneste års underskud betød i sidste uge, at aktionæren Birger Raben-Skov på Topsils generalforsamling stillede et forslag om, at virksomheden "skal hyre en en ekstern konsulent, der skal forsøge at sælge virksomheden til gavn for aktionærerne".
Topsil er netop kommet ud af det seneste regnskabsår med et underskud på 42 millioner kroner, og gennem de seneste fire regnskabsår har Topsil haft et samlet underskud på 83 millioner kroner.
Forslaget, der mødte modstand fra bestyrelsen, blev nedstemt på generalforsamlingen med stemmefordelingen 59/41.
Kan give støj i forhold til kunder
Bestyrelsesformand i Topsil, Jens Borelli-Kjær, forklarer til Computerworld, at bestyrelsen valgte at stemme mod
forslaget, fordi det kan sende et uheldigt signal til både leverandører og kunder.
"Det kan opfattes som om, at vi sætter et 'til salg-skilt på døren', og det kan give støj i forhold til både kunder og leverandører. Vores vurdering er, at vedtagelsen af forslaget ikke vil gavne ledelsen i det daglige arbejde."
Men det lyder heller ikke som om, at I er helt afvisende overfor tanken om et salg?
"Vores vigtigste opgave er at se på, hvordan vi kommer tilbage til sorte tal. Det kan være, at det kræver, at vi ikke blot ser på "plan a", men også overvejer "plan b" eller "plan c". Vi vil være en dårlig ledelse, hvis vi ikke overvejer alle mulighederne, men der er nogle børsetiske regler, der betyder, at jeg ikke kan fortælle dig, hvilke aktiviterer, som vi har gang i," siger han.
Fabrik bliver ikke fuldt udnyttet
I 2008 vandt Topsil Computerworlds Top100-pris i kategorien for årets bedste danske hardware-virksomhed, og senere hentede virksomheden 87 millioner kroner ved en aktieemission. Et beløb der skulle investeres i en ny moderne fabrik ved Frederikssund.
Men efterfølgende er markedet vendt, hvilket blandt andet har efterladt en stor uudnyttet kapaciteten på den nye fabrik.
Både Topsils bestyrelsesformand Jens Borelli-Kjær og administrerende direktør Kalle Hvidt Nielsen erkender, at etableringen af den nye fabrik var dårlig timet.
"Markedet har udviklet sig meget anderledes end forventet. Tilbage i 2010 og 2011 troede vi, at vores hovedmarked ville udvikle sig positivt, og derfor investerede vi i en ny fabrik samt indgik råvareleverance-kontrakter, som vi er bundet af frem til 2017. Men markedet er stik imod forventningerne faldet med mere end 40 procent og samtidig er priserne raslet ned," forklarer Kalle Hvidt Nielsen.
I det seneste regnskabsår er Topsil desuden blevet ramt af en stor reklamationsag fra en af selskabets største kunder, hvilket angiveligt har belastet regnskabet negativt med op mod 30 millioner kroner.
Storaktionær: Skuffende
Blandt de 41 procent af aktionærerne, der valgte at stemme for forslaget om et salg er investeringselskabet Smallcap Danmark, der sidder på knap 10 procent af aktierne i Topsil.
Ifølge Smallcap Danmarks direktør Christian Reinholdt stemte investeringsselskabet for forslaget, fordi selskabet ønsker, at Topsils ledelse vil overveje muligheden for et salg i det fremtidige strategiarbejde.
"Du er nødt til at kigge på, hvordan du sikrer aktionærerne bedst muligt, når du har haft så dårlige resultater, som Topsil har haft gennem de seneste år. Et salg er ikke den eneste måde at sikre aktionærerne på, men vi har et ønske om, at alle sten bliver vendt og herunder også muligheden for et salg," siger Christian Reinholdt.
Smallcap Danmark vurderer ligeledes, at investeringen i den nye fabrik er en medvirkende årsag til Topsils problemer.
"Ledelsen lavede en stor fejlvurdering af markedet, da fabrikken blev opført. Fabrikken fungerer glimrende, men der er ét stort problem med den, og det er, at kapacitetsudnyttelsen kun er på en tredjedel, og så kan du bare ikke tjene penge. End of story. Du skal have en væsentligt større kapacitetudnyttelse, hvis du skal være lønsom," siger Christian Reinholdt.
Afviser direktør-fyring
Under generalforsamling kom forslagsstilleren, Birger Raben-Skov, også med en skarp kritik af ledelsen.
Han anbefalede blandt andet at ledelsen blev udskiftet. Men overfor Computerworld afviser bestyrelsesformand Jens Borelli-Kjær, at de de dårlige resultater vil få konsekvenser for Topsils administrerende direktør, Kalle Hvidt.
"Nu er det heldigvis mig, der bestemmer, hvornår den administrerende direktør skal skiftes ud, og det skal han altså ikke lige nu. Jeg mener heller ikke, at det ville være en fordel for Topsil, hvis jeg som bestyrelsesformand valgte at løbe skrigende væk," siger han.
Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra
forslagsstilleren Birger Raben-Skov, der i øjeblikket er bortrejst.
Læs også:Dansk it-kæmpe fyrer direktøren