De politiske partier på Christiansborg pumper millioner og atter millioner af kroner ind glitrede brochurer, valgplakater og ikke mindst heftig aktivitet i online-tilstedeværelsen på sociale medier.
Ifølge valgforskeren Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er det dog yderst tvivlsomt, hvorvidt politikerne kan vinde mandater ved en effektiv Facebook-indsats.
"Overordnet er det meget svært at sige noget om effekten af anstrengelserne på Facebook. Alle politikere har jo i dag en profil, og så er det altså svært at adskille sig synderligt fra de andre kandidater," siger professor Kasper Møller Hansen til Computerworld og fortsætter:
"Aktiviteterne flytter ikke stemmer fra parti til parti, men stemmerne kan derimod godt rykkes internt på forskellige kandidater inden for partiet," lyder dommen fra Kasper Møller Hansen.
Tør ikke lade være
Han har sammen med forskerkollegerne Jens Hoff og Karina Pedersen fra Københavns Universitet skrevet bogen 'Folketingsvalgkampen 2011 i perspektiv'.
Her spurgte forskerne alle de politiske kandidater om deres aktiviteter i forbindelse med sidste folketingsvalg, og sammenlignet de forskellige kandidaters aktiviteter og endelige valgresultater.
"I dag kan en politiker ikke tillade sig at holde sig væk fra et medie som Facebook. For det er ligesom med valgplakaten. Man bliver nødt til at hænge på lygtepælene, og ingen partier tør lade være med det, selvom effekten er tvivlsom," lyder vurderingen fra Kasper Møller Hansen.
Derfor flytter Facebook ingen stemmer
At Facebook med alle mediets målemetoder af visninger, likes og delinger ikke er valg-værktøjet over dem alle, der for alvor kan flytte stemmerne, forklarer Kasper Møller Hansen på følgende måde:
"Vælgerne er enormt selektive, når det kommer til informationssøgninger. På Facebook søger vi bekræftelse fra folk, der ligner os selv, så det er kun et fåtal, der liker og følger et parti i den helt anden grøft."
Han fortæller samtidig, at valgkampene bliver dyrere og dyrere for hver gang, fordi politikerne og deres kommunikationsfolk hele tiden får flere og flere online-værktøjer til rådighed.
"Vælgerne ser stadig blomster og balloner, men de skal være klar over, at der bag kulisserne hele tiden bliver tænkt tanker over, hvordan man kan få fat i potentielle vælgere og nå ud til dem. Timingen i publicering af budskaber og kampagner er blevet meget professionel," mener valgforskeren.
Giv din mening til kende: Hvad mener du? Kan folketingspolitikere godt præge dig så meget, at du sætter krydset et andet sted i forhold til sidste folketingsvalg i 2011?
Læs også:
Sådan vil politikerne manipulere online med dig op til folketingsvalget