Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Her er den tyndeste bærbare til den laveste pris

Asus UX305 er den tyndeste bærbare, som du kan købe lige nu. Men når en computer bliver så tynd, er der så stadig motorkraft nok til, at den kan bruges til noget?

Intel lancerede i efteråret en ny processorserie af mobile kerner, den såkaldte Core M-serie.

Core M lover en fremtid med ultra-tynde, blæserfrie computere og lange batterilevetider, men har desværre langtfra samme ydeevne som en Core i-processor. 

Det er et kompromis, som man nok må leve med, hvis man ønsker en tynd og let computer uden blæserlarm.

Asus Zenbook UX305 er en af den slags computere. Med en tykkelse på 12,3 millimeter er det den tyndeste computer på markedet. Endda tyndere end den nye Macbook fra Apple.

Core-M, op til 8 Gb ram og 512 Gb SSD skaber fint potentiale for en god computer. Måske endda den bedste "ultrabook" til pengene?

En veldesignet computer

Zenbook UX305 ligner en Macbook Air.

UX305 er da også rettet mod samme målgruppe som både Macbook Air og den nye Macbook (2015), som lige er lanceret af Apple.

Det skal ikke lyde som kritik. Apples Macbook Air er en flot computer, som imponerer med en lang batterilevetid og et flot design. UX305 har et lige så flot design.

Computeren er som nævnt kun 12,3 millimeter tynd, vejer 1,12 kilo og er designet i aluminium. Sammenklappet minder den om en tynd bog, hvis altså ikke det børstede aluminium på toppen - et kendetegn fra Asus' Zenbooks - glinsede i lyset.

Der findes et hav af forskellige "ultrabooks" - computere med fokus på et let og tyndt design - og UX305 er klart en af de flotteste, hvis du ønsker dig en computer med et klassisk design.

Den er helt på niveau med for eksempel Dells XPS 13 (2015) eller Acers Aspire S7.

På trods af den lille størrelse har computeren et tastatur i en fin størrelse og en stor trackpad. Specielt trackpad'en er værd at omtale. Pladen har ikke nogen friktion og fungerer ganske godt.

Der er kun enkelte steder, hvor den ikke fungerer godt, og det er i touch-delen af Windows.

Her er scrolling og manøvrering rundt i "Modern UI" ikke nær så intuitiv som med en trackpad fra Acer.

Det er imponerende, at der kan være så stor forskel.

En flot skærm uden touch

UX305 kører Windows 8 og 8.1.

Også det kommende Windows 10 fokuserer meget på touch, men Asus har valgt ikke at udstyre UX305 med en touch-skærm. 

Det betyder, at al interaktion med computeren sker igennem computerens trackpad og tastatur, så man må undvære de touch-muligheder, som ellers er at finde i Windows 8, 8.1 og snart 10.

For nogle vil det være en befrielse.

Det er langtfra alle, som har været glade for berøringsdelen i Windows 8.

Så er du en af dem, som ikke bruger touch-delen, og som ikke kommer til at savne den, så kan UX305 være en model for dig.

Til gengæld har skærmen en høj opløsning på 2.560 x 1.440.

Det er, hvad der kaldes QHD, og det giver rigelig skærmplads, men også små ikoner og lille tekst.. Den høje skærmopløsning giver dog mere mening her, da du ikke skal fumle med at ramme de små ikoner med fingrene.

Skærmen giver et flot farvebillede sammen med skarpe billeder, hvis de er i en lige så høj opløsning.

Men desværre er endnu langt fra alle programmer optimerede til den høje opløsning, heriblandt Skype og Google Chrome, som ser meget grynede ud.

God ydeevne - tykkelsen taget i betragtning

Når en computer kun er 12,3 millimeter tyk, kan der umuligt være plads til det store maskineri, tænker man. 

Intels Core-M 5Y10 er kun på 800 MHz, men med en turbofunktion, som ved særlig belastning hæver ydeevnen til 2 GHz. Det betyder, at fotoredigering for eksempel er en leg (Adobe Lightroom), og processorkrævende programmer vil langt hen ad vejen klare sig okay. Forvent dog hverken i5- eller i7-præsentationer.

Vi har tidligere testet computere med en Core-M, og vi har været lidt skuffede over ydeevnen. Et tidligere eksempel var Lenovos Yoga Pro 3, som virkede meget svag. Selvom der er samme processor i både Yoga Pro 3 og UX305 - og ligeledes samme mængde ram- så føles UX305 som en hurtigere computer, uanset hvor processorkrævende programmer man arbejder i.

Dog skal du ikke forvente, at du kan smide hvad som helst på UX305. Computeren har Intels integrerede Intel HD-grafikløsning, og kombineret med den energibesparende Core-M kommer du aldrig til at bruge computeren til spil ud over browserspil eller lignende.

Du skal dog heller ikke købe den her computer for at spille spil.

Batteri til en arbejdsdag

Det eneste tidspunkt, hvor vi oplevede problemer med ydelsen, var, da batteriniveauet ramte de 10 procent.  

Når batteriniveauet når så lavt sænkes ydeevnen for at spare strøm, hvilket jo er en god funktion. 

Men i modsætning til, hvad vi tidligere havde oplevet, begyndte det da at hakke, når vi så 1.080p-videoer på YouTube.

Mens vi er ved batteriet, så klarer det sig udmærket.

Vi fik i gennemsnit syv timer ud af maskinen ved almindelig brug. Med almindelig brug menes en blanding af websurfing, YouTube, dokumenthåndtering såsom Word og Excel og lignende.

Det er mere batteri end på Lenovo Yoga Pro 3 og cirka lige så lang tid som på XPS 13 (2015).

Der er dog stadig et stykke til Macbook Airs 11-12 timer - og den nye Macbook (2015) holder cirka ni timer.

Konklusion: Bedste alternativ til en Macbook

Inden nogen indædt begynder at mumle: "Hvorfor skal computere altid sammenlignes med Macbooks?", så kommer her forklaringen:

En Macbook Air har tidligere været et af de bedste valg af computer, hvis du skulle have mobilitet og batterilevetid i topklasse - i hvert fald hvis du er OS-agnostiker.

Men er du ikke glad for OSX, benytter dig mest af Windows eller bare har set dig sur på Apple, så er UX305 fra Asus et glimrende alternativ. Faktisk et af de bedste.

Den vejer mindre end de fleste andre "ultrabooks", den yder på niveau med andre Core M-processorer - hvis ikke lidt bedre - og byggekvaliteten er godkendt til UG.

Kritikpunkter? De kan tælles på én hånd: Batterilevetiden er stadig ikke helt på niveau med Macbook Air og Macbook (2015), men vi nærmer os. Desuden har Core-M nogle begrænsninger, som du skal tage højde for, hvis du overvejer computeren. Blandt andet det voldsomme fald i ydeevne, når batteriet rammer de 10 procent. Dertil kommer selvfølgelig, at nogle vil mangle en touch-skærm.

Men det ændrer ikke på det faktum, at UX305 fra Asus er en af de computere, som giver dig mest for pengene, hvis mobility er i fokus. "Best value" ville engelsktalende nok kalde den, for det er en af de billigste "ultrabooks", du kan købe.

Prisen starter på 6.780 kroner med en skærm på 1.920 x 1080.

Med en QHD-skærm starter prisen på cirka 8.000 kroner. Det er langt fra for eksempel Lenovo Yoga Pro 3, der starter ved cirka 10.000 kroner, men der får du dog også både touch-skærm og en smart løsning, så Yoga Pro 3 kan bruges som en tablet. 

Læs også: Test: Dells nye XPS-model er som et glimt ind i fremtiden


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering