EU har onsdag med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen formelt indsendt sin indsigelse mod Google i en stor sag om misbrug af søgeselskabets dominerende position på markedet.
Det skriver EU-Kommissionen på sin hjemmeside.
Her fremgår det blandt andet, at:
"Kommissionens umiddelbare konklusion er, at denne (Googles, red.) adfærd er i strid med EU's kartel- og monopolregler, fordi den hæmmer konkurrencen og er til skade for forbrugerne."
Risikerer stor milliardbøde
Google har nu 10 uger til at reagere på søgemaskine-indsigelsen, som blev indledt med en EU-undersøgelse for fem år siden.
Hvis det viser sig, at Google rent faktisk har misbrugt sin dominerende position på markedet til at fremhæve sine egne services inden for eksempelvis rejser og shopping, kan it-giganten risikere en bøde på 10 procent af dets globale omsætning.
Det vil i runde tal sige en bøde på 45 milliarder kroner.
Læs også:
Vestagers rygende varme Google-kartoffel: Så speget er sagen
Som vi tidligere har set i lignende sager mod Microsoft og Intel, vil Google formentligt anke en sådan afgørelse, og så kan sagen trække i langdrag over flere år.
Android også under luppen
Ud over den formelle indsigelse mod Google-søgemaskinens resultater har EU også indledt en kartelundersøgelse af Googles mobilsystem Android.
"Det vil blive undersøgt, om Google har indgået konkurrencebegrænsende aftaler eller misbrugt en eventuel dominerende stilling inden for styresystemer, applikationer og tjenester til smarte mobile enheder," skriver EU.
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i sidste uge beskrevet processen i disse sager til Computerworld, som du kan læse mere om her.
I kølvandet på de to formelle tiltag mod Google udtaler hun på EU's hjemmeside:
"EU's kartel- og monopolregler skal sikre, at ingen virksomheder kunstigt forhindrer de europæiske forbrugere i at træffe valg på så bredt et grundlag som muligt eller begrænser innovation. Det gælder alle virksomheder, der er aktive i Europa."
Google: Vi har en god sag
Hos søgegiganten Google har man ikke ligget på den lade side ifølge nyhedssitet Recode.net.
I en intern mail til medarbejderne skriver Google-ledelsen, at EU-undersøgelsen er 'skuffende nyheder, især for søgeholdet, der har arbejdet så hårdt for at skabe en stor oplevelse for vores brugere i de seneste 16 år.'
Med flere grafer i mailen viser Google-ledelsen, at konkurrencen stortrives, og der derfor med andre ord ikke er noget at komme efter for EU.
Mailen til Google-medarbejderne bliver rundet af på følgende måde:
"Vi ved, at de kommende budskaber (fra EU, red) vil være forstyrrende, men du kan hjælpe på to måder: Først ved ikke at kommentere på verserende juridiske spørgsmål, og for det andet ved at fokusere på det, vi er bedst til: bygge storartede produkter, der hjælper vores brugere og kunder."
Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?
Google: Derfor har vi slet ingen ambitioner om at være store og magtfulde