Danskerne betaler dyrt for ADSL

Danske bredbåndskunder betaler dyrt for, at konkurrencen på ADSL-markedet ikke fungerer ordentligt. De danske priser er mellem de højeste i EU, men det vil ændre sig med nye indgreb mod TDC's grossist-gebyrer, mener Socialdemokraternes it-ordfører.

Der er noget galt med konkurrencen på det danske ADSL-marked.

Det konkluderer politisk konsulent Anders Sparre fra Dansk IT, efter Danmarks Statistik i denne uge offentliggjorde en sammenligning af priserne for ADSL-opkoblinger i en række udvalgte lande.

Ifølge sammenligningen er de danske priser mellem de højeste i EU, selv om det er svært at sammenligne direkte, fordi hastighederne varierer.

Canada: 1,5 Mbit/s for 205 kr.
Den danske regering erkender, at noget er rivende galt. I sin it-politiske redegørelse fremhæver den selv, at en dansker betaler 359 kroner om måneden for en ADSL-forbindelse (med 512 kbit/s downstream, red.), mens en canadier skal betale 205 kroner for en forbindelse, der er op til tre gange hurtigere(1,5 Mbit/s, red.).

Ifølge sammenligningen fra Danmarks Statistik, som har indhentet priserne i januar, er Spanien og Tyskland de eneste EU-lande, hvor ADSL-priserne er markant højere end i Danmark. I eksempelvis Frankrig koster en ADSL-linie på 512 kbit/s 260 kroner om måneden. Hollænderne kan købe 384 kbit/s for 201 kroner om måneden.

Anders Sparres bemærkning om, at konkurrencen på det danske ADSL-marked ikke virker, hænger sammen med, at TDC sidder på næsten 80 procent af kunderne. Dertil kommer, at konkurrenterne i nogen udstrækning benytter sig af et grossistprodukt, som TDC leverer.

ADSL er den mest udbredte bredbåndsopkobling herhjemme. Ved årsskiftet var der 473.000 danske ADSL-kunder.

Politiker lover bedre tider efter indgreb

Anders Sparre har ikke umiddelbart nogen forslag til, hvad Danmark skal gøre for at sikre danskerne billige bredbåndsforbindelser, men ifølge Socialdemokraternes it-ordfører, Thomas Adelskov, er der bedre tider på vej.

Han har netop været med til at vedtage en ændring af telelovgivningen, som fjerner en række af de gebyrer, TDC tager for at give konkurrenterne adgang til telefoncentralerne og de såkaldt rå kobberlinier ud til kunderne.

Konkurrenterne, Cybercity, Tiscali, Telia og Tele2, hævder, at TDC's gebyrer er så høje, at de ikke kan tjene penge på ADSL - og slet ikke, hvis de skal konkurrere på prisen.

- Vi har taget udgangspunkt i selskabernes klagepunkter og sørget for, at de ikke længere skal bruge en del af deres fortjeneste på at betale TDC, hvad de opfatter som konkurrenceforvridende gebyrer, siger Thomas Adelskov.

På den baggrund forventer han, at de danske ADSL-priser allerede næste år er faldet.

- Ellers må vi tage det op og se på det igen, siger ordføreren.

Relevant link

Sammenligningen fra Danmarks Statistik (PDF - ADSL-priser er sidst i dokumentet)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere