ComputerViews: Det er ikke mange år siden, at Microsoft var den direkte modsætning til open source og med sin proprietære og stærkt pengegivende tilgang til software-udbredelse var et hade-objekt blandt open source-folket.
Det var dengang, hvor Microsofts daværende topchef, Steve Ballmer, kaldte Linux en 'kræft-sygdom, der sætter sig på al intellektuel ejendom, som det berører,' og hvor fronterne var trukket hårdt op.
Sådan er det imidlertid ikke længere.
Microsoft har gradvist nærmet sig open source-tankegangen i de senere år - fra de første spæde bidrag til Linux-kernen til de seneste engang aldeles utænkelige beskeder om, at Microsoft i dag simpelthen elsker Linux.
Microsoft har også gjort .Net-frameworket til open source, mens Linux-løsninger fra Oracle, IBM, Cloudera Hadoop og Core OS i dag kører helt sidestillet i Microsofts store cloud-service, Azure.
Det nye åbne Microsoft
I det seneste år har stort set alle Microsofts produktmæssige og strategiske beslutninger været centreret om cloud'en.
Det betyder, at Microsoft er i fuld gang med at fjerne sig fra sit mangeårige fokus på Windows som selskabets kerne-produkt, og åbnet armene for software, som ikke er udviklet af Microsoft selv, ligesom selskabets løsninger i stigende omfang tilbydes til brugere på konkurrerende platforme.
Du kan læse mere om Microsofts store strategi-skifte her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid
Microsoft har allerede helt fjernet prisskiltet fra flere versioner af Windows, som Microsoft altså i dag reelt forærer væk. Det kan du læse mere om her: Disse to Windows-versioner bliver gratis.
Også Windows 10 står til at blive gratis i en vis udstrækning.
Alt i alt rejser det helt naturligt spørgsmålet om, hvorvidt Microsoft kan være på vej til at gøre det gamle proprietære hovedprodukt Windows til open source.
Windows-forretningen styrtdykker allerede: Microsoft indtjening falder: Windows er hårdt ramt - og det ligger allerede i dag i kortene, at styresystemernes tid er ved at være omme.
Det kan du læse mere om her: Styresystemernes tid er ved at være omme.
Selv meddeler Microsoft, at selskabet "ikke har vedtaget nogen open source-politik eller nogen ændringer i forretningsmodellen bag Windows."
Sikkert er det dog, at erhvervs-orienterede open source-løsninger i dag er blevet af en så høj standard, at it-cheferne automatisk inddrager dem i overvejelserne, når de kigger på mulighederne for nye løsninger.
Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc
Samtidig er det open source-baserede Android-styresystem buldret frem med så høj fart i de senere år, at det i dag dominerer hele smartphone- og - i nogen grad - tablet-markedet.
Det er vitalt for Microsoft, at Windows fortsat kan konkurrere med Android på disse markeder.
Microsoft er allerede ved at tage skridtet mod at droppe de store jordskælvs-lanceringer af Windows til fordel for mange bittesmå opdateringer, hvilket kan gøre det kommende Windows 10 til den sidste af de store Windows-lanceringer.
Det kan du læse mere om her: Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser
Presset på flere fronter
Alt i alt mærker Microsoft altså presset fra open source-verdenen i både den øvre ende og den lave ende, og det er en ting, som selskabet er nødt til at tage alvorligt, hvis det vil opretholde dets styrke i kampen om kunderne.
Her gælder det som altid, at der kæmpes på pris, leverance-modeller, support, effektivitet (i samspil med andre systemer) og en række andre ting.
Det ligger i kortene, at Microsoft ikke kan se nogen forretningsmæssig ide i 'bare' at gøre Windows til open source. Skal det have effekt, vil det kræve opbygning af et stort udvikler-miljø, der straks vil kunne bidrage med kode og udviklingsarbejde og forbedringer til produktet.
Microsoft forærer allerede Windows væk til til producent af små enheder.
Og det mest sandsynlige er da også, at det vil være her, at et eventuelt fremstød ind i open source-verdenen med Windows vil finde sted.
Microsoft har jo alligevel svært ved at tjene penge i sig selv på Windows i dette marked.
Og det er spørgsmålet, om det overhovedet er Microsofts ambition at tjene (mange) penge på salg af Windows i fremtiden - udbredelse er vigtigere. Og her vil et aktivt open source-udviklermiljø kunne betyde en del.
I hvert fald står det tegnet i kortene lige nu, at det i stigende grad bliver mindre og mindre vigtigt for Microsoft, om Windows er proprietært eller ej. Bare brugerne er der, og bare de anvender Microsofts (betalings-)løsninger i cloud'en.
Vi vil ikke komme til at se en fuld 'open sourcificering' af Microsofts arvesølv i morgen. Heller ikke inden nytår.
Men inden for de kommende fem-ti år er det højst sandsynligt, at vi vil se, at Windows bliver open source. Så Microsoft kan komme videre.
Hvad mener du taler for (eller imod) at Microsoft lader Windows overgå til open source. Og giver det overhovedet nogen mening?
Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Læs også:
Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil
Microsoft frigiver kode til stort framework: Hele baduljen bliver open source
Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser
Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software
Microsoft: Vi er åbne for alting og er villige til at gøre alt for at vinde i markedet igen.
Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc
Tidligere magtfuld dansk it-forening ligger rallende på dødslejet