Sikkerhedsfolk har opdaget et alvorligt sikkerhedshul i den udbredte såkaldte Secure Sockets Layer-protokol, som har ligget upåagtet hen i årevis.
Sårbarheden kan underminere krypteringen mellem computere og websites og kan på den måde ramme hele internettets grundlæggende sikkerhed.
Sårbarheden har fået navnet 'Freak' og findes i både Secure Socket Layer samt i forgængeren Transport Layer Security.
'Freak' står for "Factoring attack on RSA-EXPORT Keys.'
Også servere og enheder, der anvender OpenSSL er sårbare. De tæller mange Google og Apple-produkter, embeddede systemer og andre produkter.
Her i gennem kan hackere få adgang til krypteret trafik, når data bevæger sig mellem klient og server.
Det rammer en lang række populære websites og programmer som eksempelvis Apples Safari-browser, Googles Android-styresystem samt applikationer, der anvender OpenSSL i versioner ældre end 1.0.1k.
Du kan læse mere i denne advisory.
Apple meddeler, at selskabet er på trapperne med opdateringer til iOS og OS X, som skal tage hånd om problemet, mens Google allerede har leveret en patch til selskabets partnere, som nu skal shippe patchen videre til de forskellige Android-versioner.
Med patchen vil forbindelserne mellem Android og de sårbare websites igen være sikker, meddeler Google.
Gammelt problem
Sårbarheden er faktisk mere end 20 år gammmel.
Den stammer oprindeligt fra en såkaldt eksport-restriktion, som de amerikanske myndigheder indførte i begyndelsen af 1990'erne.
Den forbød software-producenterne at sælge stærkt krypterede produkter til lande uden for USA.
Det betød, at en række virksomheder begyndte at sælge deres produkter med svagere krypterings-nøgler.
Og da reglen så blev ændret, og den stærkere kryptering blev tilladt, blev den såkaldte 'eksport-mode' ikke fjernet fra protokollerne - blandt andet fordi den ofte var integreret tæt ind i softwaren.
Den anvender 512-bit sikkerhedsnøgler, der blev regnet for relativ sikker for 20 år siden, men som i dag ikke regnes for sikker længere, hvor standarden er 2.048 bit RSA.