Artikel top billede

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Grøn it er et kardinalpunkt for Apple, når selskabets store danske datacenter skal opføres ved Viborg-egnen. Danske regler kan dog vise sig at blive en dyr fornøjelse for det grønne æbleselskab.

Ønsket om grøn it er et af omdrejningspunkterne for Apples begrundelser for at placere et stort datacenter i Foulum ved Viborg i Midtjylland.

Det gælder både den energi, der kommer ind i Apple-serverne, og overskudsvarmen efter serverne har fortæret elektriciteten.

For overskudsvarmen vil Apple - i samarbejde med energiselskabet Energi Viborg - bruge til fjernvarme.

"Når anlægget er fuldt udbygget, kan vi være vi fuldt dækket med vores behov for fjernevarme, hvilket betyder fjernvarme til 15.000 husstande," forklarer direktør for Energi Viborg, Christian Hagelskjær, til Computerworld.

Hvordan denne genbrug af overskudsvarme præcis skal gå fra Apples datacenter og pumpes ud i Energi Viborgs fjernevarme-net, ønsker Christian Hagelskjær ikke at gå i detaljer med på nuværende tidspunkt.

"Vi sidder lige nu og skal i gang med undersøgelserne om, hvorvidt det kan lade sig gøre. Og den slags beslutninger kræver mange rådgivere i form af advokater, revisorer og selvfølgelig også ingeniører," lyder det fra Christian Hagelskjær.

Afgifter på overskudsvarme

15.000 husstande svarer knap og nap til hele Viborg med næsten 40.000 indbyggere.

Direktøren for Energi Viborg håber på, at planerne om genbrugsvarmen falder endeligt på plads i løbet af 2015, selvom der lurer noget af en forhindring i horisonten i form af afgifter for brug af genbrugsvarme.

Afgifterne skyldes, at virksomheder ikke bare kan genbruge varme fra deres industrielle anlæg, og derfor må virksomheder interesseret i at gøre brug af overskudsvarme punge ud.

Computerworld har spurgt Apple, hvordan selskabet har det med at betale denne afgift i Danmark for at være en grøn virksomhed.

Det har Apple ingen kommentarer til, ligesom selskabet heller ikke har kommentarer til, om grøn energi bliver prioriteret højere end billig energi på danske breddegrader - og om en eventuel ekstraregning for kunne profilere sig som en grøn virksomhed havner hos kunderne.

Dansk vind og nordisk vand

Ikke desto mindre har æbleselskabets topchef Tim Cook meldt ud, at alle Apples nyopførte datacentre i Europa skal være CO2-neutrale uden nogen former for drivhusgasser som bi-produkter af driften.

Apple står derfor også stejlt på, at strømmen til at drive datacentret på Viborg-egnen skal komme fra grønne energikilder.

Erhvervschef Flemming Kristensen fra energiselskabet EnergiMidt, som står for forsyningsnettet ved Apples kommende matrikel, fortæller, at de indkomne grønne energikilder allerede i dag er sikrede, hvis Apple ønsker at gøre brug af dem.

Det skyldes, at el-kunder i dag kan specificere i deres kontrakter, hvilke energikilder de ønsker at gøre brug af.
Det kunne eksempelvis være vindmølle-energi, som står for knap 40 procent af det samlede danske el-forbrug.

Samtidig er Apple-datacentrets placering nær den såkaldte Konti-Skan-forbindelse i Nordjylland. Det gør det alt andet lige noget nemmere at hente strøm hjem fra norske og svenske vandkraftværker, når nu vindmøllerne producerer energi, som vinden blæser.

Kan bruge solenergi

"Mange virksomheder med en grøn profil benytter desuden også solenergi," siger Flemming Kristensen, som selv er ekspert i udnyttelsen af solenergi.

Som et eksperiment for Computerworld har han udregnet, hvordan Apple kan plastre sine bygninger til med solceller på bygningernes (flade) tage. 

Udregningen er forudsat, at Apple gør fuldt brug af sit 166.000 kvadratmeter store datacenter til at fange solenergi med, og at én kvadratmeter solceller kan producere 150 watt. 

"En dansk husstand bruger i gennemsnit 4.000 kilowatt-timer om året, så Apples datacenter med solceller på taget kan i teorien sørge for strøm til knap 6.000 husstande," forklarer Flemming Kristensen. 

Omregnet til el-priser for privatkunder betyder det, at Apple kan spare i omegnen af godt 50 millioner kroner, hvis selskabet altså går all-in med den grønne plan og planter solceller på sine danske bygninger. 

De sparede penge kan så blandt andet bruges til at finansiere genbrugsvarmen med. 

Læs også: 

Så mange arbejdspladser bringer Apple med til Viborg

Greenpeace lægger pres på Apple




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering