Peder Bank er både en glad og overrasket mand ovenpå mægtige Apples valg af lille Danmark som stedet, hvor selskabet vil placere et af sine to store europæiske datacentre.
Som direktør for co-location-datacenterselskabet Interxion i Danmark og Sverige havde Peder Bank ellers forudset, at selskaber af Apples art ville fravælge Danmark.
For han har tidligere oplevet, at selskaber fravælger Danmark på grund af vores høje el-afgifter og en dårligere digital infrastruktur end eksempelvis nabolande som Sverige og Tyskland.
"Engang i mellem må man bare erkende, at man tager fejl. Apples placering af et datacenter i Danmark viser så også, at hvis man vil drive et datacenter effektivt herhjemme, må man tænke innovativt," siger Peder Bank med henvisning til Apples grønne udmeldinger om det kommende viborgensiske datacenter.
"Samtidig er Apples valg af Danmark en kæmpe løftestang for hele den danske it-industri og i tiltrækningen af nye it-virksomheder. For når Apple blåstempler Danmark, og Facebook har valgt Sverige, bliver dialogen med fremtidige kunder noget nemmere hos os," fortsætter Peder Bank.
Facebook-effekten
Den danske datacenter-direktør peger som en pendant på, at da Facebook bankede et datacenter op i den nordsvenske by Luleå, kunne effekten mærkes i Stockholm.
"På Facebook er der et hav af spil-firmaer og andre selskaber rundt om selve platformen, og flere af disse selskaber er i dag til stede i Stockholm, som løbende har fået udbygget sin infrastruktur," forklarer Peder Bank til Computerworld og fortsætter:
"På samme måde kan Apples tilstedeværelse trække eksempelvis små og mellemstore app-selskaber til Danmark og måske Viborg-egnen, hvor der er gode strøm og køle-muligheder," vurderer han.
Direktør hos Nianet, Rasmus Helmich, der driver datacentre og fiberinfrastruktur i Danmark, nikker genkendende til, at mindre selskaber følger med i slipstrømmen på it-giganters placeringer af datacentre.
Også for hans egen forretning har Apples placering stor betydning på længere sigt.
"Det vil ikke give nogen direkte indflydelse på Nianets forretning inden for det næste halve eller hele år. Men det er klart, at vi vil komme i spil som leverandør af kapacitet og serviceydelser til Apple. Det vil være naturligt," siger Rasmus Helmich til Computerworld.
Han peger desuden på, at Apples valg af Viborg på mange måder giver god mening.
"Ved Blåvands Hug lander transatlantiske kabler fra New York og Halifax, som går via England og/eller Irland. Derudover har Iceland Telecom vist også kapacitet fra Island via England og Irland, som også kan have betydning i denne sammenhæng," fortæller Rasmus Helmich.
Det helt store fiberudbud
Nianet står sammen med TDC og GlobalConnect for hovedfiberinfrastrukturen i Danmark.
Hos Global Connect er den nye administrerende direktør, Christian Holm Christensen da også godt sulten efter at sætte kløerne i Apple og levere fiber til it-giganten.
"Jeg ville ønske, jeg kunne blive leverandør til dem. Det håber jeg, jeg bliver, men der ligger ikke nogle forudgående aftaler. Der bliver formentlig afgjort via et udbud," siger Christian Holm Christensen.
Han er i lighed med sine direktørkollegaer også meget bevidst om spinoff-effekter af Apples indtræden på den danske scene.
"Det, vi har set Sverige og Finland hvor man har placeret de her datacentre, er, at det har skabt en række jobs - herunder en masse innovationsvirksomheder, som lægger sig tæt op ad datacenteret," lyder det fra Christian Holm Christensen.
Han udtrykker samtidig stor begejstring over både Viborgs og Udenrigsministeriets arbejde på at få tiltrukket et selskab som Apple.
"Det er to og et halvt år siden, at jeg hørte om projektet for første gang, og det er superflot gået. Ligegyldigt, om vi ender som leverandør eller ej, vil det komme det til at kaste noget af sig. For når det går godt for Danmark, så kommer det også til at gå godt for Global Connect," runder Christian Holm Christensen af.