Amerikanske og engelske spioner er kommet i søgelyset for at have hacket sig ind på netværket hos Gemalto, der er et sikkerhedsfirma og samtidig verdens største producent af simkort til smartphones.
Ifølge dokumenter fra den verdensberømte whistleblower Edvard Snowden til mediet The Intercept har den amerikanske efterretningstjeneste NSA sammen med sit britiske modstykke, GCHQ, omkring 2010 angiveligt stjålet krypteringsnøgler hos Gemalto.
Med disse nøgler i hånden kan to af verdens største efterretningstjenester således helt uden forudgående dommerkendelser eller tilladelse fra teleselskaberne overvåge og dekode ellers krypterede samtaler og datatrafik på alverdens mobiltelefoner.
Den verdensomspændende overvågning kan lade sig gøre, fordi Gemalto leverer omkring to milliarder sim-kort til verdensmarkedet og til selskaber som AT&T, T-Mobile og Verizon under mottoet 'sikkerhed til at være fri'.
Computerworld undersøger, om danske teleselskaber også får leveret deres sim-kort fra Gemalto.
Hvis dette er tilfældet, kan danske mobil-brugere også være i farezonen for at have været udsat for amerikansk eller britisk overvågning via deres mobiltelefoner.
Vi er stærkt bekymrede
For at få adgang til krypteringsnøglerne har GCHQ med støtte fra NSA formået at aflytte kommunikationen mellem intetanende ingeniører i flere lande hos det hollandske selskab Gemalto.
Hos den store simkort-producent vækker afsløringen stor forfærdelse.
"Jeg er rystet, faktisk stærkt bekymret over, at det kunne ske," forklarer Gemalto-vicepræsident Paul Beverly til The Intercept.
"Det vigtigste for mig er at forstå, hvordan dette præcis er sket, så vi kan forhindre, det sker igen. Også så dette ikke har konsekvenser for teleoperatørerne, som vi har serviceret på en meget pålidelige måde i mange år," fortsætter Paul Beverly.
Han tilføjer over for mediet, at han meget gerne vil have indsigt i, hvor høj grad Gemalto og selskabets kunder er blevet ramt.
Adgang til hele netværket
I denne uge har Gemalto haft gang i en intern undersøgelse, som endnu ikke tyder på, at der har været indbrud hos selskabet.
Ifølge dokumenterne fra den britiske efterretningstjeneste GCHQ skulle der ellers være skaffet adgang til Gemaltos netværk for derefter at have plantet malware på adskillige computere. Denne malware skulle så senere have skaffet GCHQ adgang til Gemaltos krypteringsnøgle.
"Vi går ud fra, at vi har adgang til hele deres netværk," lyder det i GCHQ's egne papirer om indbruddet hos Gemalto.
GCHQ skulle angiveligt også have hacket sig videre ind i teleselskaber, hvor efterretningstjenesten er gået efter regningsservere, så kunderne via deres mobilregninger ikke skulle få mistanke om, at en efterretningstjeneste lyttede med.
Hvordan efterretningstjenesterne helt specifikt er kommet ind i Gemaltos netværk, er fortsat en gåde.
Computerworld har været i telefonisk kontakt med Gemalto i Holland, som er ved at undersøge omfanget af skaderne.
Senest har selskabet udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at Gemalto er ved at undersøge, om der overhovedet har været indbrud på selskabets netværk til trods for udtalelserne i The Intercept-artiklen.
Læs også:
NSA kan have plantet avanceret spion-kode på din harddisk - næsten umulig at opdage og fjerne
Forbyd kryptering, del al information og lad os sammen overvåge hinanden - så vinder vi