Artikel top billede

Regeringen afsætter en milliard kroner til stor it-overvågningspakke

Regeringen lægger op til en massiv indsats på terrorbekæmpelse med en ny anti-terrorpakke, hvor overvågningen i udlandet, på sociale medier og via krypterede netværk bliver styrket.

Den danske SR-regering med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i front har i dag løftet sløret for en 12-punktsplan med navnet 'Et stærkt værn mod terror'.

Planen har været undervejs siden angrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris den 7. januar og nu skyndet på vej af weekendens episoder i København.

"Danmark har fjender. Det ved vi godt. Men det er fjender, som vi både kan og skal forsvare os imod," indledte statsminister Helle Thorning-Schmidt et pressemøde til introduktion af anti-terrorpakken i dag i Statsministeriet.

Til lanceringen af 12-punktsplanen var hun flankeret af justitsminister Mette Frederiksen (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Meget mere it-forsvar

I alt koster de 12 initiativer staten knap en milliard - 970 millioner - kroner at gennemføre.

Den økonomisk tungeste pind i planen er 415 millioner kroner til Forsvarets Efterretningstjeneste med investeringer i ny teknologi og materiel.

De penge skal blandt andet bruges til at overvåge nettet og med ny hjemmel til også at indsamle samt bearbejde krypteret kommunikation mellem danskere og terrormistænkte i udlandet.

Forsvarsminister Nicolai Wammen forklarede på pressemødet, at ved brug af den nye lovhjemmel til overvågning af dansk kommunikation i udlandet, skal Forsvarstilsynet oplyses herom.

Derimod er der udspillet ikke umiddelbart lagt op til, at der skal foreligge en dommerkendelse til indhentning af disse oplysninger.

Indhentning og bearbejdning af flyrejse-informationer i krigszoner bliver et andet indsats-område med henblik på eksempelvis at fange Syriens-krigere.

For nyligt er der udover dagens udmelding sendt en halv milliard mod Forsvaret til at oprette og drive et Computer Network Operations (CNO) frem mod 2017 til gennemførelse af defensive og offensive militære operationer i cyberspace. 

Mere overvågning hos PET

Andre pinde i 12-punktsplanen er 350 milloner kroner til it-værktøjer og dataindsamling og -analyser hos politiet og hos ordensmagtens efterretningstjeneste (PET).

Det skal naturligvis foregå på en lang række platforme, hvor eksempelvis Facebook og Twitter er i søgelyset.

"Vi skal styrke overvågningen af sociale medier, hvor det er her, de radikaliserede grupper spreder deres propaganda," lød det fra justitsminister Mette Frederiksen.

Derudover skal pengene til ordensmagten bruges til udbygning af politiets og PET's beredskabs- og overvågningsindsats og flere livvagter hos PET.

Også registrering af op i mod en million taletidskort bliver der lagt op til i udspillet, mens der blandt andet også vil blive afsat midler til at modgå radikalisering i fængslerne.

Oppositionen har i flere medier hilst invitativerne velkomne, men efterlyser samtidig en evaluering fra de københavnske begivenheder for at se, hvordan politiet konkret kan styrkes.

Læs også:

DF efter terror: Lad os kigge på centraliseret videoovervågning

Politichef lover: Danmark får cyberpoliti i verdensklasse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere