"Jeg kan slet ikke fatte, at Microsoft har gjort, som de har gjort. Selv som ikke-Microsoft mand havde jeg forventet, at virksomheden ville overholde reglerne for basal virksomheds-sikkerhed."
Sådan starter René Winkelmeyer, der er IBM-udvikler, et indlæg på sin blog.
Kommentaren er knyttet til Microsoft nye Outlook-app til iPhone og iPad og Android, der netop er blevet frigivet, og som i den forbindelse har fået en masse lovord med på vejen.
Udvikleren peger på, at denne app vil blive en del af mange firmaers hverdag, og derfor kommer han med en advarsel.
Ikke småfejl
Han peger på, at problemerne ikke består i småfejl, der hurtigt kan rettes gennem en opdatering. Han hævder, at applikationen er fejlkonstrueret og, at den kan eksponere både bruger-id, password og e-post på nettet.
Det hele er startet med blog-indlægget, hvor udvikleren har slået alarm. Han skriver, at virksomheder burde nedlægge forbud mod, at deres ansatte benytter den nye app fra Redmond-giganten.
Han skriver, at Microsoft har sprunget over hvor gærdet er lavest.
For bare to måneder siden købte Microsoft virksomheden Acompli og bygget videre på den virksomheds kode for at skabe e-mail og kalender-programmet til iOS og Android.
Computerworlds amerikanske søstermagasin Network World skriver blandt andet, at Microsoft stort set ikke har gjort andet end at omdøbe Acomplis app.
Norges største it-virksomhed har i øvrigt forbudt sine ansatte at benytte appen. Det kan du læse mere om her.
Tre fejl
Den første pointe i René Winkelmeyers blog-indlæg er, at Outlook-programmerne har en indbygget mulighed for at koble sig mod cloud-tjenester som OneDrive, Dropbox og Google Drive med et enkelt eller ganske få klik.
Det betyder, at brugeren kan koble appen til sin personlige lagertjeneste i skyen og dele eller gemme indhold fra virksomhedens e-mails.
Apples indbyggede sandkasse-adskillelse giver ingen beskyttelse, fordi kommunikationen er et internt app-anliggende og derfor ikke kontrolleres, hævder IBM-manden.
Det andet punkt i hans kritik handler om bruuger-id. Alle enheder, som en bruger anvender til Outlook til iOS, anvender det samme bruger-id. ActiveSync har normalt et separat id til synkronisering af hver enhed, men det gælder altså ikke her.
Hvis direktøren glemmer sin iPad i taxien, kan systemet ikke skelne mellem denne iPad og direktørens iPhone, og en fjernsletning vil derfor slette alle mails på begge enheder, argumenterer han.
Det tredje punkt i kritikken er, at Outlook-appen gemmer brugerens e-mail-kontaktoplysninger i skyen.
Konklusionen er, at Outlook-appen bør blokeres i virksomheder, der ønsker at bevare sikkerheden intakt.
Ligeledes bør medarbejderne advares om problemerne.
Fuld af FUD?
Blog-indlægget har skabt en debatstorm på nettet, og kritikken mod IBM-udvikleren lyder på, at han overreagerer, tager fejl eller er fyldt med vrøvl.
René Winkelmeyer har efterfølgende skrevet en opdatering, der fortæller, at man via omveje kan få sikker epost via appen, men at det ikke er besværet værd.
Han skriver, at Microsoft skal sende applikationerne tilbage til udviklingsafdelingen til en grundig sikkerheds-gennemgang.
Vi har kontaktet Microsofts danske presseafdeling for at få en forklaring på, om der er noget om snakken, eller om René Winkelmeyers kritik er helt forkert og misforstået.
Microsoft har kun ønsket at svare per mail, og det har Microsoft så gjort med følgende kommentar:
"Datasikkerhed og privacy er en topprioritet for os. App'ens privacy- og datasikkerhedsniveau, såvel som de værktøjer it-administratorer har til rådighed, lever op til Microsofts strenge krav på området, og vi arbejder løbende på at sikre, at de til enhver tid lever op til de højeste standarder. Hvis vores kunder er bekymrede, kan de følge vores Controlling Device Access TechNet-vejledning og blokere app'en. Vælger man at blokere app'en, kan man fortsat benytte OWA til iPhone, iPad og Android tablets.
Læs også:
Nu kan du få Outlook gratis til iOS og Android
Microsofts nye Office-apps til Windows 10: Sådan fungerer softwaren