Til trods for Google-søgemaskinens massive dominans på markedet, bliver der ved med at poppe nye søgemaskiner frem, som forsøger at levere søgeresultaterne på en anden og mere effektiv måde (det er i hvert fald intentionen).
For nogle år siden så vi eksempelvis søgemaskinen Wolfram Alpha få en del opmærksomhed, men selvom den havde flere interessante funktioner, er den aldrig blevet den store kommercielle succes.
Nu er nogle finske forskere på vej med en ny søgemaskine, der også har fået en del international opmærksomhed.
Forskerne fra Helsinki Institute for Information Technology har opfundet en ny brugergrænseflade, der tager udgangspunkt i de massive data-mængder, der er på nettet i dag - og i at søgemaskinen nødvendigvis udelader en masse mulige resultater, når man søger.
De har nu stiftet en virksomhed, Etsimo, der skal kommercialisere teknologien, og virksomheden har allerede fået finske støttekroner til at leve den drøm ud. Det skriver Techcrunch.
Finnernes søge-koncept er et ‘visual discovery search interface' kaldet SciNet.
"Vi besluttede at satse på search, efter at vi indså, at selvom søgemaskiner har udviklet sig dramatisk over de seneste årtier, så er der ikke sket meget i forhold til at involvere mennesker i søgeprocessen," lyder det fra en af de finske forskere, Tuukka Ruotsalo.
"Bruger-rollen inden for søgninger er stadig i bedste fald reaktiv: Vi indtaster nogle få nøgleord og forsøger så at få noget meningsfuldt ud af resultaterne ud fra en liste af links og tekst-stykker.
Sådan fungerer det
Med SciNet vil forskerne i stedet forsøge at lade brugerne styre de algoritmiske resultater ved at signalere tydeligt, hvad der sker med søgningen, efterhånden som processen skrider frem.
Dette skaber en dynamik og et synligt spektrum af resultater og gør det muligt at dykke ned i komplekse søginger på en helt ny måde, forklarer forskerne til Techcrunch.
"Vi vil tage udgangspunkt i, at brugerne skal træffe beslutningen og styre søgningerne snarere end at forsøge at bygge en søgemaskine, der forsøger at komme op med det perfekte svar i første forsøg."
Du kan se en lille introduktion til søge-konceptet herunder:
Læs også: