Artikel top billede

(Foto: rmckinnie)

Her er verdens vildeste digitalkamera med 3.200 megapixel

3.2 gigapixel, 6.000 terabyte filer om året og en størrelse som en lille bil. Her er verdens kraftigste digitalkamera.

Det enorme teleskopkamera med navnet Large Synoptic Survey Telescope (LSST) kombinerer data fra 189 billedsensorer for at opnå en helt utrolig opløsning på 3.200 megapixel eller 3.2 gigapixel.

Kameraet har været på tegnebordet i et par år, men nu er der fundet penge til, at forskerne kan gå i gang med projektet.

Den gigantiske fotomaskine skal bygges på det amerikanske energiministeriums SLAC National Accelerator Laboratory, og det skal være i fuldt vigør i 2022.

Når LSST er klar til brug, vil det være det største digitalkamera, der er produceret. Det tre meter lange teleskop vil være på størrelse med en lille bil, og det kommer til at veje over tre ton.

De 189 billedsensorer leverer en opløsning på 3,2 gigapixel, hvilket gør teleskopet i stand til at tage meget detaljerede billeder af stjernehimlen.

Kameraet kan tage billeder af hele stjernehimlen på den sydlige halvkugle på bare tre dage. En opgave som Hubble-teleskobet bruger 120 dage på at klare.

Hvor Hubble er et rum-teleskop, er LSST placeret på jorden, og det skal ikke sende i kredsløb om jorden.

Hele herligheden bygges i stedet på toppen af bjerget Cerro Pachón i Chile, og i løbet af 10 år skal kameraet kortlægge et ti-cifret antal objekter og lave film af stjernehimlen i en hidtil uset kvalitet, lyder det fra forskerne bag projektet.

Bjerge af data

Datamængderne fra de store fotofiler bliver også enorme. Man regner med 6.000 terabyte billeder om året fra projektet.

Analyse af disse data skal hjælpe forskerne med at forstå, hvordan galaxerne er opstået.

Teleskopet skal også give forståelse af 'mørk energi og 'mørk materie', som udgør 95 procent af universet uden at forskerne kender hemmeligheden bag fænomenerne.

"Teleskopet er en af nøglerne i en langsigtet strategi om at forstå og studere mørk energi og andre videnskabelige temaer," skriver David MacFarlane fra SLAC.

Ved hjælp af teleskopet vil man også få mulighed for at spore potentielt farlige asteroider, der kan ramme jorden. Det sker gennem teleskopets it-system, der kan behandle op til 30 terabyte data på en enkelt nat.

Hvis et objekt på himlen ændrer position eller lysstyrke, bliver forskerne varslet næsten øjeblikkeligt.

Billedmaterialet er ikke kun forbeholdt forskerne. Andre interesserede vil også få adgang til materialet.

Læs også:
Her er verdens største og mest detaljemættede foto: 1,5 milliarder pixels

Kodak er tilbage efter gigantisk nedtur - med en mobiltelefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere