Tale og data kan let koste dig titusindvis af kroner, hvis du ikke er opmærksom på dit forbrug ombord på en færge, som tillader roaming via satellit.
Læs også: Guide: Undgå din mobil-regning "Boyer" ud
En undersøgelse foretaget af Computerworld viser, at en MB data hos de fire største teleselskaber i Danmark i gennemsnit koster lige under 100 kroner, mens en samtale hjem til Danmark beløber sig til cirka 12 kroner i minuttet.
Det er konsekvensen af, at telefoni ombord på færger ikke er prisreguleret, som vi er vant til det fra det øvrige EU.
"Rent juridisk er det sådan, at roaming-telefoni er reguleret ved EUs roaming-forordning; men den regulerer kun jordbaserede net, altså de net, hvor masterne står på jorden. Når der er tale om satelittelefoni, falder det uden for regulering," siger jurist i Erhvervsstyrelsen Tore K. Christensen
Forbrugerrådet Tænk advarer også rejsende om at udvise ekstra forsigtighed, når de benytter telefonen ombord:
"Man skal være ekstra opmærksom ved brug af mobiltelefoner ombord på færger. Selvom du modtager varsling om, at du nu roamer på et satelitnetværk, så er priserne stadig så høje, at det hurtigt går galt og vi mener, at markedet skal reguleres," siger Martin Salamon, cheføkonom og teleekspert hos Forbrugerrådet Tænk.
Monopol-lignende tilstande tillader skyhøje priser
De færger som tilbyder telefoni ombord, står ikke selv for den service, men overdrager telefoni-forretningen til en samarbejdspartner, som i sidste ende takserer forbrugeren hos teleselskabet.
DFDS, som blandt andet driver den populære Oslo-båd, har eksempelvis en aftale med det norske telefirma, Maritime Communications Partner, MCP.
Konstruktionen med kun en udbyder på skibet tillader MCP at sætte prisen, som de vil, overfor teleselskaberne, som sender udgiften videre til forbrugerne.
"Prisen hænger sammen med, at det er en service, som vi køber os til hos en anden virksomhed; det er dyrt at købe ind, men selvfølgelig tjener vi også på det. Det er dog ikke et stort forretningsområde for os," fortæller Tom Lehn-Christiansen, kommunikationschef i Telenor.
Simple forholdsregler beskytter mod roaming-gebyrer
Rejsende med færge har ikke noget alternativ, hvis de ønsker, at kunne snakke i telefon under rejsen; men at slå data fra er et must.
Opstår der et behov for at tjekke mails eller oploade billeder til de sociale medier, så kan man med fordel tjekke, om rederiet har Wi-Fi hotspots ombord på færgen, som kan benyttes.
Der er nemlig ingen udsigter til, at EU vil gøre satelittelefoni billigere foreløbigt.
"Det er ikke et område, som vi modtager særligt mange henvendelser på, og som det ser ud lige nu, så er roaming via satelit ikke et felt, som vi forventer vil blive reguleret lige nu," siger Tore K. Christensen.
Læs også:
Undgå mobil-chok: Sådan slår du roaming fra på din telefon
Roaming-skandale griber om sig: Borgmester sagde i sms'er "ja" til kæmperegning