Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software

ComputerViews: Du skal frem i skoene, hvis din virksomhed for alvor skal udnytte it til at øge konkurrencedygtigheden. Her har du otte vigtige software-tendenser, som vi tror kommer til at præge software-markedet i 2015.

ComputerViews: Vi er ved at lægge tiden bag os, hvor it-chefens primære opgave var at skovle kul under systemerne og sørge for, at de ikke gik ned.

I dag handler it-chefens rolle i stigende grad om løbende at kunne sammensætte virksomhedens fletværk af it-systemer på den til enhver tid bedst mulige måde, så virksomheden hele tiden er maksimalt konkurrencedygtig.

It-chefen bliver dermed en slags broker, der hele tiden skal være på udkig efter løsninger og systemer, der kan understøtte forretningen endnu bedre.

I disse år er it-udviklingen præget af det, som analysehuset Gartner kalder The nexus of disruptive forces, hvor fire store forandrings-teknologier skyller ind over alle industrier på én gang, nemlig cloud, mobility, big data og de sociale løsninger.

Du kan læse mere om Nexus of disruptive forces her.

Her kommer otte strømninger inden for enterprise software, som vi tror vil komme til at præge 2015.

Sikkerhed i alting

Det seneste år har vist os, at hackerne er blevet enormt dygtige - og enormt grænseløse: Antallet af angrebsformer er steget og ventes at stige yderligere, når 'internet of things' rigtigt begynder at tage fart.

Det voldsomt komplicerede trusselsbillede skubber på en ændring i måden, som it-sikkerhed behandles på i virksomheder, som vi vil se tage fart i årets løb: Fremfor at sætte flere firewalls og lignende op, vil virksomhederne begynde at fokusere på løsninger, der kan opdage truslerne i realtid.

På den måde behøver de ikke beskytte sig mod alting i det gigantiske frådende hav derude, men kun mod de ting, der vitterligt rammer dem og som slipper ind bag murene.

Hertil kommer, at informationerne i moderne virksomheder hele tiden vandrer på tværs af systemer, platforme, enheder og personer.

Derfor giver det mening for mange CIO'er at sætte fokus på at beskytte virksomhedens informationer frem for de systemer, der indeholder informationerne. Sagde nogen 'security as a service'?

Læs også: Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre.

Hybrid cloud bliver mainstream

Det er umuligt at komme uden om cloud, hvis man som it-chef skal understøtte forretningen bedst og billigst.

Hastigheden, fleksibiliteten og muligheder i cloud computing er stor, og alle it-chefer må tage aktivt stilling til hvilke funktioner, der skal lægges ud i cloud'en.

En stor del af bølgen går i retning af hybride cloud-løsninger, hvor virksomhedens kritiske applikationer og kritiske data befinder sig i eget hus i en såkaldt private cloud-løsning, mens de mindre kritiske data typisk ligger ude hos cloud-leverandøren i en prisbillig - mere også mere ustyret og åben - public cloud-løsning.

Kombinationen giver både høj sikkerhed og mulighed for at skalere meget hurtigt.

Denne udvikling vil fortsætte gennem 2015, hvor de hybride cloud-løsninger for alvor vil få vind i sejlene i virksomhederne. Kun særlige forhold i virksomheder kan gøre, at it-cheferne ikke i det mindste kigger i denne retning.

Abonnements-ordninger til enterprise-software vil vinde frem

Engang var markedet for software-løsninger til erhvervslivet præget af høje omkostninger til preloads af proprietær software og krav om høje licensbeløb til software-selskaberne.

Den model er fortsat udbredt.

Men markedet er med cloud computings fremgang begyndt at skifte over mod en langt mere fleksibel betalingsmodel, hvor virksomhederne betaler per bruger i en langt mere skalerbar model.

Modellen er samtidig nem at måle på, for du betaler for præcist det, som du får leveret. På den måde vil man kunne undgå de upopulære licens audits, som du kan læse mere om her:

Abonnementsordningerne er i fuld gang med at vinde indpas allerede med de lettere løsninger som Office 365, en række af Adobes løsninger og lignende.

Udviklingen vil for alvor begynde at gå i samme retning, når det gælder også tungere og mere erhvervsrettede it-services.

Et år med mobile erhvervsløsninger - CRM, ERP og meget andet

Vi har alle en smartphone, som er ved at blive en ligeværdi indgang til it-systemerne på lige fod med vores computere.

Det er en udvikling, som it-selskaberne ikke kan sidde overhørig, og en række af dem er på vej med komplette løsninger til mobiltelefonerne.

Salesforce, Microsoft, IBM, SAP og mange andre buldrer ind på området med deres enterprise-løsninger med brugervendte mobile apps med dyb integration til de klassiske computer-baserede systemer.

Du kan eksempelvis læse mere om IBM's planer her: Her er IBM's storsatsning på mobilområdet

Kampen vil stå om in-memory på ERP-markedet

I de senere år er rigtigt mange af de større virksomheder begyndt at tage big data til sig - altså den avancerede analyse af store datamængder, som skal munde ud i ny viden, som fremtidens forretning kan udvikles efter.

Det gælder ikke mindst inden for ERP-området, hvor data for alvor kan udnyttes.

Her kan der for især de store virksomheder være fordele i den såkaldte 'in-memory'-tilgang, hvor selve analyse-arbejdet foretages 'on the fly' - altså i realtid, mens systemet kører.

De store spillere på området er SAP med SAP Hana samt Oracle med In-Memory Applications, og udviklingen går hurtigt i denne retning på ERP-området, hvor de spillere, der ikke kan levere løsninger med lynhurtig realtids-dataanalyse hurtigt kan få baghjul.

Du kan læse mere om in-memory-teknologien her: Sådan fungerer in-memory databaser

Dyb ERP-integration

ERP-systemerne spiller fortsat en central rolle i driften af enhver virksomhed.

Og systemerne bliver mere og mere komplekse og sammensatte og får dybere og dybere integration med indkøbssystemer, HR, kunde-service og lignende software-løsninger, der kan bidrage med data.

Mange it-chefer har allerede kig på fornyelse af deres ERP-systemer. Faktisk taler Oracle om et decideret paradigme-skift på ERP-området.

Det kan du læse mere om her: Derfor er de nye ERP-applikationer totalt anderledes.

Ideen er åbenlys: Dybere integrerede ERP-systemer kan give hurtigere og mere strømlinede og mere målrettede processer og gøre arbejdsgangene langt mere gennemsigtige.

Historisk har vi eksempelvis betragtet ERP og CRM som to separate systemer. Men i dag kan vi se, at der kan hentes værdifuld viden, hvis vi integrerer de to systemer, så vi samler viden fra back office med de data, som findes i de kundevendte systemer, så hele kundens proces gennem virksomheden - fra første kontakt til levering af produktet - hænger sammen.

Læs også: Sådan vælger og implementerer du nyt ERP-system

Open source vinder yderligere frem

Open source har aldrig været en faktor, når det gælder styresystemer til pc'er, hvilket du kan læse mere om her: Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Til gengæld har open source for alvor bevist sit værd på enterprise-markedet i en grad, der eksempelvis har fået Danmarks mest magtfulde open source til at nedlægge sig selv, kvalt i sin egen succes: Tidligere magtfuld dansk it-forening ligger rallende på dødslejet.

Også Microsoft - tidligere tiders propreitære konge - har taget open source til sig i stor stil og har blandt andet fornylig gjort hele .Net-platformen til open source, hvilket du kan læse mere om her.

Ikke mindst fremgangen for big data-miljøer som Hadoop og Spark har været med til at skubbe til fremgangen for de stedse mere modne open source-løsninger til virksomhederne.

Spark distribueres i øvrigt af både SAP, Oracle og Microsoft.

Sociale systemer bliver intelligente

Mange virksomheder er i fuld gang med at kigge på mulighederne for at udnytte de sociale tendenser, som findes i en lang række virksomheds-systemer.

Software-leverandørerne har for længst opdaget værdien i at åbne for sociale samtaler og videndeling i deres software.

Men virksomhederne kan også hente stor værdi ud af at tracke samtaler i sociale foraer som Facebook, Twitter og lignende. Her gemmer sig både kritik og ros, klare signaler om, hvordan virksomheden og dets produkter bliver opfattet og lignende.

Det kan alt sammen anvendes til at indrette virksomhedens og dets produkter efter forbrugernes mere eller mindre skjulte ønsker.

Disse tracking-værktøjer er for alvor på vej frem.

Dell er et af de selskaber, der har værktøjer på hylden til at skanne de sociale foraer for ris og ros.

Det kan du læse mere om her: [url=https://www.computerworld.dk/art/199019/dell-holder-oeje-med-dig-paa-de-sociale-medier]Dell holder øje med dig på de sociale medier




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere